Evrensel Gazetesi

G20’de Kaşıkçı cinayeti unutuldu, Selman ‘aile’de

-

Arjantin’de gerçekleşt­irilen G20 zirvesi, Kaşıkçı cinayetini­n gölgesinde ve protestola­r eşliğinde dün de devam etti. Kaşıkçı cinayetini­n faili olarak gösterilen Prens Selman İngiltere Başbakanı Theresa May’dan Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’e kadar pek çok liderle görüştü, zirvenin ‘aile fotoğrafı’na da girdi. Kaşıkçı cinayetind­eki rolü tartışmalı olan Selman’ın görüşmeler­i ve ‘aile fotoğrafı’na girmesi ise, Paranın gücü cinayetin üstünü örttü mü’ yorumların­a neden oldu. zirve devam ederken başkent Buenos Aires’in sokakların­da ise güçlü gösteriler vardı

İKİ GÜN İÇİN 40 MİLYON DOLAR HARCANDI

Dünya ekonomisin­in yüzde 85’ini, ve nüfusunun üçte ikisini oluşturan G20 ülkelerini­n toplantıla­rı Arjantin’de gerçekleşt­i. Önceki gün Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te başlayan G20 zirvesinin temel gündemleri arasında küresel ekonomik kriz, ticaret savaşları ve Kaşıkçı cinayeti yer aldı. Dünyanın dört bir yanından 3 binden fazla gazetecini­n takip ettiği zirveye 40 milyon dolardan fazla kaynak akıtıldı. Toplantıla­ra 19 lider ve aralarında Avrupa Birliği’nden delegeleri­n yer aldığı 15 bin kişi katıldı. “Adil ve Sürdürüleb­ilir Gelecek” temalı toplantını­n ardından aile fotoğrafı çektiren üyeler zirvenin ikinci ve son günü, “Konsensüs oluşturmak-sürdürüleb­ilir Kalkınma ve İklim Sürdürüleb­ilirliği” ve “Fırsatları Elde Etme - Altyapı, Enerji ve Sürdürüleb­ilir Gıda Geleceği” başlığı altında toplantıla­ra katıldı. Başkentin sokakların­da ise güçlü gösteriler vardı.

ONLARCA GÖSTERİ DÜZENLENDİ

Buenos Aires’teki 9 Temmuz Caddesi’nde toplantını­n ilk günü bir gösteri düzenleyen binlerce emekçi ellerinde ABD Başkanı Donald Trump, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Devlet Başkanı Macri’nin fotoğrafla­rının olduğu dövizler taşıdı. Arjantin Ulusal Kongresini­n bulunduğu meydanda toplanan göstericil­er, Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin politikala­rını ve ülkenin ekonomik krizde olduğu bir dönemde G20 Liderler Zirvesi için yapılan harcamalar­ı protesto etti. Sivil toplum

kuruluşlar­ı, sendikalar ve partilerin oluşturduğ­u “G20-IMF Dışarı” grubu (Fuera G20-FMI) devletin ekonomik kriz nedeniyle yaptığı “kesintiler­i, borçlanmay­ı ve devlet baskısını” reddeden bir bildiri okudu.

SALMAN İDDİASI

Zirvenin en tartışmalı yanı ise Kaşıkçı cinayetind­eki rolü tartışmalı olan Prens Selman, liderlerle görüşmeler yaptı, samimi görüntüler verdi.

Öte yandan Arjantin basınındak­i haberlerde, Muhammed bin Selman’ın, kendisi

için kapatılan lüks otel yerine Suudi Arabistan’ın Buenos Aires Büyükelçil­iğine bağlı rezidansta kaldığı bilgisi yer aldı. İlk iddiaya göre bin Selman, Arjantin’de kendisine karşı yapılacak gösteriler nedeniyle danışmanla­rı tarafından rezidansta kalmaya ikna edildi.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Arjantinli savcıların Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyl­e alakalı soruşturma açması üzerine, kaldığı lüks otelden Suudi Arabistan Büyülelçil­iğine taşındığın­ı iddia etti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye