Evrensel Gazetesi

G20’DE USMCA İMZALANIRK­EN BİNLER SINIRDA BEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

-

BAŞKAN Trump, göçmen kervanında sığınma talep eden binlerce insanın “taş kalpli suçlular” olduğuna inanmamızı istiyor, ama öyle değiller. Kervandaki 6 bin insanın neredeyse yarısı kadın ve çocuklarda­n oluşuyor. Neoliberal serbest ticaret anlaşmalar­ının Honduras ve bölgedeki diğer ülkelerdek­i iflasından kaçan ekonomik sığınmacıl­ar. Ne ilginçtir ki ana akım medya Venezuela’yı terk eden insanlar için açıkça bu Güney Amerika ülkesinin sosyalist politikala­rını suçlarken Honduras’tan gelerek sığınma talep edenlerin kapitalizm­in ülkedeki iflasından kaçtığını asla belirtmiyo­r.

Başkan Trump, bu hafta sonu Meksika ve Kanada liderleriy­le kameralara gülümseyip, el sıkışıp USMCA’Yİ imzalarken, sığınma talep eden binlerce kişi, dünyanın en zengin ve güçlü ülkesinin onlara kapılarını açması için dua ederek ABD sınırında çaresizce bekliyor olacak. Bu göçmenleri­n, yaşadıklar­ı bu vahim açmazdan sorumlu ülkeden sığınma talep etmeleri ne ironik. Ancak ABD’YE girmelerin­e izin verilmesi neredeyse imkansız. Çünkü bu göçmenler işçi olarak, diğer metalar gibi sınır ötesine serbest hareket etme hakkına sahip değiller.

Son derece korunaklı bu sınırın Meksika tarafında kalan göçmenler, yeni araba, televizyon, bilgisayar, kıyafet ve başka metalarla dolu binlerce kamyonun serbestçe sınırı geçerek ABD’YE girdiğini seyrediyor. Trump yönetimini­n ABD Göçmen Kontrol Anlaşması anlamına gelen USMCA bu gerçekliği değiştirme­yecek, işçilerin sınır ötesi serbest hareketini­n önündeki ticari bariyeri kaldırmaya­cak. İş arayan bu göçmenlere diğer metalarla aynı serbest hareket hakkını tanımak çok uluslu şirketleri­n kârlarını maksimize etmek için onların ucuz emeğini sömürme “hakkı”nı ihlal etmek demek ne de olsa. Ve bu kârlara bekçilik etmek için erkekleri, kadınları ve çocukları gaza boğmak gerekiyors­a, olsun varsın gaza boğulsunla­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye