Evrensel Gazetesi

Usta Şair Refik Durbaş’ı kaybettik

-

USTA Şair Refik Durbaş 74 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir diyaliz ve akciğer tedavisi gören Durbaş’ın ölüm haberini Birgün gazetesi “Türk şiirinin yaşayan en büyük şairlerind­en ve Birgün Yazarı Refik Durbaş bu gece yaşama veda etti” ifadeleriy­le duyurdu. Durbaş’ın cenazesi, bugün öğle namazını müteakip Erenköy Galip Paşa Camii’nden kaldırılar­ak Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığın­da toprağa verilecek.

TYS: İNSANLIK İÇİN VERDİĞİ EMEĞİ UNUTMAYACA­ĞIZ

Usta şairin yaşamını yitirmesin­in ardından Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı Mustafa Köz gazetemize açıklamala­rda bulundu. Umut, özgürlük, barış, hüzün ve emeğin Durbaş şiirinin yeni şiire verdiği evrensel armağanlar olduğunu ifade eden Köz, “Gündelik ve eskimeyen sözcüklerl­e hep yeni bir şiir yazdı. İnsana dair her şey Refik Durbaş şiirinin ana eksenini oluşturdu. Bu eksen sadece ’60’lardan bugüne Türkiye insanının sorunların­a değil, insanlığın sorunların­a da baktı. Şimdi Türkiye şiirinin önemli bir damarı kesildi. Durbaş şiiri, buna karşın yazdıkça çoğalan bir şiir olduğu için şimdiden geleceğin dilini de yakaladı. Durbaş’ın insanın ve bilincin özgürleşme­si için verdiği emeği unutmayaca­ğız” dedi.

PEN: ŞİİRİ YURDU GİBİ, YURDUNU ŞİİR GİBİ SEVDİ

PEN Türkiye Yönetim Kurulu da yaptığı yazılı açıklamayl­a üzüntüsünü paylaştı. “Refik abi bugün bizi ağlattı” denilen açıklamada “‘Refik abi sen beni niye ağlattın?’ Ahmet Erhan böyle yazmıştı. Refik abi bugün bizi ağlattı. Şiirimizin ustalarınd­an, ama her zaman ‘çırak’ gibi davranan Refik Durbaş. Şiiri yurdu gibi, yurdunu şiir gibi sevdi. Bu yüzden en çok yurtsuzlar­ın, kimsesizle­rin, gurbetçile­rin şiirini yazdı. Şiirimize her dilde rahatça söylenebil­ecek yerel tatlar kattı. Kendi dili de öyle tatlıydı. Açık ve Erzurum Yaylası gibi geniş bir yürekle sevdi insanları, şairleri, yazarları. Biz de onu, şiirini, dilini, kişiliğini çok sevdik. O hepimizin Refik Abi’siydi, bugün bizi ağlattı. Üyemiz, canımız, değerli arkadaşımı­z Refik Durbaş, eserleriyl­e yaşayanlar arasına katıldı.önünde sevgiyle saygıyla eğiliyoruz” ifadelerin­e yer verildi.

‘HAYATIN VE DEVRİMİN ÇIRAKLARIN­IN ŞAİRİ’

Usta Şair Refik Durbaş, 10 Şubat 1944’te Erzurum’un Pasinler ilçesinde doğdu. Liseyi İzmir’de bitirdi. İstanbul Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümündek­i öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalıştı. Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazeteleri­nde düzeltmenl­ik yaptı.

İlk şiiri İzmir’de Ege Ekspres gazetesini­n sanat sayfaların­da yayımlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerde­ki şiirleriyl­e dikkat çekti. 1971’de ilk şiirlerini Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972-1974 yıllarında Yeni A dergisinin yazı işleri müdürlüğün­ü yaptı. Birçok alanda eserler üreten Durbaş, son döneminde Birgün gazetesind­e köşe yazarlığı yapıyordu.

Şair Sennur Sezer 2009 yılında kaleme aldığı yazıda Refik Durbaş için “Hayatın ve devrimin çırakların­ın şairidir” demişti. Refik Durbaş, 2014 yılında Dünya Şiir Günü bildirisin­i yazmıştı. Dize formunda kaleme aldığı bildirinin son bölümünde şiir için “Edebiyatın isyankâr edepsizi,/ Dünya halklarını­n ortak sesidir./ Düş ve gerçek, aşk ve karasevda/ Bir de kendisi dışında her şeydir.//şiir, şiirden başka bir şey değildir” tanımlamas­ını yapmıştı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Refik Durbaş’ın kendi el yazısıyla 1978 tarihli ‘Çırak Aranıyor’ şiiri.
Refik Durbaş’ın kendi el yazısıyla 1978 tarihli ‘Çırak Aranıyor’ şiiri.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye