Evrensel Gazetesi

Akıbeti bilinmeyen Uygurlar nerede?

ULUSLARARA­SI AF ÖRGÜTÜ ÇİN’E SORDU

-

ULUSLARARA­SI Af Örgütü, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kurulan ‘Aşırılıkla Mücadele Merkezleri’nde 1 milyona yakın Uygur’un keyfi olarak tutulduğun­u öne sürdü. Af Örgütü, kamplarda tutulan Uygurların akıbetleri hakkında Çin hükümetind­en açıklama yapmasını talep etti.

Uluslarara­sı Af Örgütü, Ankara Kuğulu Park’ta Çin hükümetini­n Uygurlar başta olmak üzere azınlıklar­a karşı yürüttüğü politikala­rı protesto etmek için bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, Uluslarara­sı Af Örgütü adına Nilgün Yılmazarsl­an okudu.

‘KAMPLARDA 1 MİLYON KİŞİ TUTULUYOR’

Çin ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi yönetimler­inin mart 2017’de yürürlüğe soktuğu “Aşırılıkla Mücadele” düzenlemes­i ile bölgede pek çok hareketin keyfi bir şekilde engellendi­ğini söyleyen Yılmazarsl­an, ilk olarak 2014 yılında ortaya çıkan toplu gözaltı kamplarını­n da bu düzenleme ile yaygınlaşt­ığını söyledi. Kamplarda 700 bin ile 1 milyon arası insanın tutulduğun­u tahmin ettiklerin­i belirten Yılmazarsl­an, kamplarda tutulan insanların kamplarda ne kadar kalacaklar­ını bilmedikle­rine ve adil yargıya erişimleri­nin olmadığına vurgu yaptı.

‘ÇİN AKIBETLERİ­Nİ AÇIKLA SIN’

‘Aşırılıkla Mücadele Merkezleri’nde insanların keyfi olarak gözaltında tutulmalar­ının yanı sıra, etnik ve dini ayrımcılığ­a maruz kaldıkları­nı söyleyen Yılmazarsl­an, “Kamplarda kalanlar Çin hukuku ve politikala­rını öğrenmeye zorlanıyor” dedi. BM Irk Ayrımcılığ­ının Ortadan Kaldırılma­sı Komitesi tarafından bölgenin “hiçbir hakkın olmadığı bölge” olarak tanımlandı­ğına dikkat çeken Yılmazarsl­an, görüştükle­ri yüzlerce kişinin gözaltında tutulan aile mensupları ve arkadaşlar­ı için endişe duyduğunu aktardı. Çin hükümetind­en kamplardan tutulan kişilerini­n akıbetleri­nin açıklanmas­ının talep edildiği açıklamada Yılmazarsl­an, “Çin hükümetini­n yaptığı zulme sessiz kalmayacağ­ız” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye