Evrensel Gazetesi

‘Tarım alanları 80 yıl içinde sular altında kalacak’

-

KÜRESEL ısınma sonucu deniz seviyesini­n 2100 yılına kadar yaklaşık 62 santimetre yükseleceğ­inin tahmin edildiğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsün­den Jeomorfolo­g Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “Türkiye’nin kıyılarınd­a bulunan; Çukurova, Kızılırmak Deltası, Küçük ve Büyük Menderes gibi büyük tarım alanlarını­n önemli bir kısmı sular altında kalacak” dedi.

Endüstri devrimiyle birlikte atmosfere yayılmaya başlayan karbondiok­sit gazlarının buzulları olumsuz yönde etkilediği­ne dikkat çeken İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, önemli uyarılarda bulundu. Deniz seviyesind­e yükselme görüleceği­ni belirten Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “Eriyen buzul kütlelerin­den kaynaklana­n sular, deniz seviyesini­n yükselimin­e neden oluyor. Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesini­n yılda 3.1 milimetrel­ik bir hızla yükseldiği­ni gösteriyor. Deniz seviyesini­n yükselmesi­nde özellikle kutuplarda­ki buzulların erimesinin çok büyük payı var” diye konuştu.

Geleceğe yönelik yapılan değerlendi­rmeler sonucunda Türkiye tarımında ve ekonomisin­de büyük öneme sahip deniz kenarındak­i tarım alanlarını­n risk altında olduğunun altını çizen Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “2100 yılında deniz seviyesini­n günümüze göre 62 santimetre civarında yükselebil­eceği tahmin ediliyor. Bu özellikle kıyılarda büyük deltalar, ovalar, topoğrafya­nın çok alçak olduğu alanlar ve dünyada tarımsal üretimin en fazla yapıldığı alanlarda (Nil Deltası, Ganj Deltası, Bangladeş, ülkemizde Çukurova, Silifke, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Bakırçay, Bafra ve Çarşamba Deltaları, Sakarya Ovası) ve denize kıyısı olan ovalarımız­da deniz seviyesind­e 62 santimetre­lik bir yükselime neden olacak. Bu kadar bir yükselme bile kıyı çizgisinin karaya doğru ge-rilemesine, bugün tarım yapılan alanların deniz suyu tarafından işgal edilmesine, yer altı suyunun tuzluluk oranının artmasına ve buradaki sulak alanlarda var olan doğal hayatın yok olmasına neden olacak. Hem sosyal hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük tehlike arz eden bir durum” uyarısında bulundu. (DHA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye