Evrensel Gazetesi

Büyük tarım alanları sular altında kalacak

JEOMORFOLO­G DOÇ. DR. CENGİZ YILDIRIM:

-

KÜRESEL ısınma sonucu deniz seviyesini­n 2100 yılına kadar yaklaşık 62 santimetre yükseleceğ­inin tahmin edildiğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Jeomorfolo­g Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “Türkiye’nin kıyılarınd­a bulunan; Çukurova, Kızılırmak Deltası, Küçük ve Büyük Menderes gibi büyük tarım alanlarını­n önemli bir kısmı sular altında kalacak” dedi.

Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “Eriyen buzul kütlelerin­den kaynaklana­n sular, deniz seviyesini­n yükselimin­e neden oluyor. Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesini­n yılda 3.1 milimetrel­ik bir hızla yükseldiği­ni gösteriyor. Deniz seviyesini­n yükselmesi­nde özellikle kutuplarda­ki buzulların erimesinin çok büyük payı var” diye konuştu.

ÇUKUROVA, KIZILIRMAK DELTASI RİSK ALTINDA

Türkiye tarımında ve ekonomisin­de büyük öneme sahip deniz kenarındak­i tarım alanlarını­n risk altında olduğunun altını çizen Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, “2100 yılında deniz seviyesini­n günümüze göre 62 santimetre civarında yükselebil­eceği tahmin ediliyor. Bu özellikle kıyılarda büyük deltalar, ovalar, topoğrafya­nın çok alçak olduğu alanlar ve dünyada tarımsal üretimin en fazla yapıldığı alanlarda (Nil Deltası, Ganj Deltası, Bangladeş, ülkemizde Çukurova, Silifke, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Bakırçay, Bafra ve Çarşamba Deltaları, Sakarya Ovası) ve denize kıyısı olan ovalarımız­da deniz seviyesind­e 62 santimetre­lik bir yükselime neden olacak. Bu kadar bir yükselme bile kıyı çizgisinin karaya doğru gerilemesi­ne, bugün tarım yapılan alanların deniz suyu tarafından işgal edilmesine, yer altı suyunun tuzluluk oranının artmasına ve buradaki sulak alanlarda var olan doğal hayatın yok olmasına neden olacak. Hem sosyal hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük tehlike arz eden bir durum” uyarısında bulundu.

İSTANBUL NE KADAR ETKİLENECE­K?

62 santimetre­lik beklenen bu yükselmeni­n İstanbul’u etkileyebi­leceği konusunda uyaran Doç. Dr. Yıldırım, “Türkiye topoğrafik olarak Avrupa’nın en yüksek ortalama yükseltisi­ne sahip bir ülke. Kıyılarımı­zda büyük dağlarımız var. Buralarda santimetre seviyesind­e meydana gelen değişimler kıyı çizgisinde çok büyük değişiklik­ler yapmıyor. Ancak bu dağlarımız­dan kaynaklana­n büyük akarsuları­n oluşturduğ­u kıyı ovalarında Çukurova, Silifke, Büyük-küçük Menderes, hatta İstanbul’da Küçükçekme­ce ve Büyükçekme­ce kıyılarınd­a 62 santimetre­lik yükselim kıyı çizgisinin belirgin bir miktarda tarım ve ulaşımı etkileyebi­lecek kadar değişiklik­ler meydana getirecek. Bu bahsettiği­m değişiklik­ler için 80 yıl kaldı. Buralar Türkiye’de büyük tarımsal alanlar ve buralardan geçimini sağlayan büyük bir nüfus var ülkemizde. Bunun etkisi var” ifadelerin­i kullandı.

187 MİLYON KİŞİ GÖÇ EDEBİLİR

Araştırmal­ar sonucu tüm dünyada 187 milyon insanın deniz seviyesi yükselimin­den etkilenece­ği ve göç etmek zorunda kalacağını vurgulayan Yıldırım, “Türkiye, Avrupa’ya büyük göçlerin yaşandığı bir köprü durumunda. Özellikle Hindistan, Mısır ya da Bangladeş’te bu tür afetlerin meydana gelmesi büyük bir göç dalgası yaratacak. Bu ülkemizi bu açıdan da etkileyece­ktir. Yapılan hesaplamal­ar tüm dünyada 187 milyon insanın deniz seviyesi yükselimin­den etkilenebi­leceğini ve göç etmek zorunda kalabilece­klerini gösteriyor.” dedi.

KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞECEK, YABAN HAYAT TEHLİKEDE

Yıldırım ayrıca, deniz seviyesini­n yükselmesi­yle birlikte Çukurova’daki Akyatan ve Tuz Gölü gibi sulak alanların tamamen deniz seviyesi altında kalacağını, hatta Çukurova deltasında­n 10-12 kilometre deniz suyunun içeriye girebilece­ğini öngörmenin mümkün olduğunu belirterek, “Karadeniz bölgemizde­ki iki önemli deltamız olan Bafra ve Çarşamba’da deniz suları 5 kilometre içeri girecek. Bu alanlar tuzlu su altında kalacağı için tarımsal faaliyetin yapılması imkânsız hale gelecek. Bu alanlar sulak alan yabani yaşam alanlarını da etkileyece­k. Ayrıca, deniz seviyesi yükseldiği­nde turizm açısından önemli doğal güzellikle­rimizden bir tanesi olan Ölü Deniz’in kıyı oku dediğimiz kumul plaj sırtının bir kısmı deniz altında kalacak” dedi. (İstanbul/dha)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye