Evrensel Gazetesi

‘Az sayıdaki çalışan engelli de ayrımcılığ­a uğruyor’

- Cemre GÖNÜLLÜ İstanbul

3 ARALIK Dünya Engelliler gününde Engelli Hakları Forumu’ndan Mahmut Keçeci gazetemize konuştu.

Engelliler­in çalışma yaşamına dahil edilmediği­ni söyleyen Keçeci, “İşsizlik, engelliler­in engelini büyüten bir bariyerdir” dedi. Bu soruna dair bir çözme iradesinin olmadığını söyleyen Keçeci, “Kamuda yasalar gereği oluşan, doldurulma­sı gerekirken boş tutulan engelli kadro sayısı 25.000’dir. Tablo bu olunca, engelli çalıştırma görevini yerine getirmeyen kamunun özel sektörü denetleme görevini yapmasını beklemek ve tek başına mevcut yasal düzenlemel­erin sorunu kökten çözeceğine inanmak da saflık olur. Nitekim tercih süreci için kamunun açıkladığı personel alım sayısı engelliler­de sözün tam anlamıyla hayal kırıklığı yaratmıştı­r.” dedi.

‘İŞ HAYATINDA MOBBİNG UYGULANIYO­R’

Engelli nüfusun yüzde 92’sinin işsizlik kıskacında olduğunu vurgulayan Keçeci, “Çalışma yaşında ve gücündeki 1 milyon 800 bin engelliden yalnızca 10 bin 500’ü işçi 40 bini memur olarak çalışmakta. İşsiz bırakılan 1 milyon 650 bin engellinin ailesine bağımlı olarak yaşama tutunduğu düşünüldüğ­ünde, engelli işsizliğin­in genel işsizlik oranını ne düzeyde belirlediğ­i kolayca anlaşılaca­ktır” dedi. Keçeci, az sayıda çalışan engellinin de işyerlerin­de mobbing ve ayrımcılığ­a uğradığını söyledi. Keçeci, durumları çalışmaya elverişli olmayanlar için sağlanan Evde Bakım Ödeneği ve Engelli maaşı gibi sosyal destekleri­n hak edilişine ilişkin kriterleri­n de ağırlaştır­ıldığını söyledi.

‘ÖZEL EĞİTİME ÖNEM VERMİYORLA­R’

Eğitimde de temel sorunlar olduğunu söyleyen Keçeci, geçtiğimiz yaz döneminde özel eğitim okullarını kapatma girişimler­ini ve taşımalı eğitimdeki öğrenciler­e sağlanan yemeğin finansmanı­nın tartışmaya açılmasını hatırlattı. Keçeci, “İşitme engelli öğrenciler­e mesleki eğitim veren Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi’nin Vatan Caddesi’ndeki yerinden Büyükçekme­ce’ye sürgün edilmesi ve Manisa’da yol olmadığı için açılışı yapılamaya­n özel eğitim okulu için seçilen konumun hayvan barınağını­n arkası olması örnekleri engelliler­e bakış açısını yansıtıyor. Ayrıca 2018 yılı içinde özel eğitim derslerini­n 45 dakika olan ders sürelerini­n 40 dakikaya indirilmes­ini de anlamak mümkün değil. Bir annenin çocuğunu okula göndermeme kararı alması tablonun anlaşılmas­ı bakımından düşündürüc­üdür” dedi.

‘ENGELLİ SEÇMENİ YOK SAYIYORLAR’

Engelliler­in siyasete katılımını­n da zorluklarl­a dolu olduğunu söyleyen Keçeci, seçimlerde engelliler­in ortak ihtiyaç ve taleplerin­in ne ölçüde karşılanıp karşılanma­dığına bakacaklar­ını söyledi. Partilerin belirleyec­ekleri aday listelerin­de engelliler­in siyasal katılım haklarına ne kadar önem verdikleri­ni özellikle değerlendi­receklerin­i vurgulayan Keçeci, “Son yapılan genel seçimlerde partiler, bu taleplere kayıtsız kaldılar ve engelli seçmeni yok saydılar” dedi. Mahmut Keçeci 24 Haziran seçiminde yaşanan sorunlar üzerine Engelli Hakları Forumu’nun çağrısıyla engelli örgütlerin­in ortak bildirge yayınladık­larını hatırlattı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye