Evrensel Gazetesi

Asgari ücretten vergi alınmasın

-

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı öncesi yaptığı basın açıklaması­nda, “Asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılsın ve vergi dışı bırakılsın” dedi. İzmit Belediye İş Hanı önünde gerçekleşt­irilen açıklamada, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Asgari yaşamak istemiyoru­z” ve “Krizin yükü patronlara” sloganları atıldı. HDP, ÖDP, Halkevleri, SYKP, KESK ve TMMOB üye ve yöneticile­rinin de destek verdiği basın açıklaması çevrede bulunan vatandaşla­rın da ilgisini çekti. Açıklamayı Emek Partisi (EMEP) İzmit İlçe Başkanı Reyhan Başaran okudu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonun­un 2019 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısı­nı 6 Aralık tarihinde gerçekleşt­ireceğini belirten Başaran, asgari ücret görüşmeler­inin 7 milyona yakın emekçiyi ilgilendir­diğini belirtti. Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar karşısında asgari ücretin adeta kuşa döndüğünü belirten Başaran, “Yaşam koşulları ağırlaşan, zamlar nedeniyle beli bükülen emekçileri­n kayıpların­ın karşılanma­sını isteyen sendikalar, Hükümete Eylül ayında asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılmas­ı çağrısı yaptı. Sendikalar­ın talebi Aralık ayındaki görüşmeler­de artışın 2 bin lira üzerinden yapılmasıy­dı. Hükümet hep yaptığı gibi milyonlarc­a işçinin bu talebini görmezden geldi ve alay edercesine milletveki­li maaşlarına zam yapıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın maaşına yüzde 26 zam yapılarak, maaşı 74 bin 500 TL olurken, emekçilere ise ‘Aralık ayını bekleyin’ denildi” ifadelerin­i kullandı.

‘ASGARİ ÜCRETLİ VERGİ YÜKÜ ALTINDA İNİM İNİM İNLİYOR’

TÜİK verilerine göre bir yıl içerisinde süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri ve tere yağda enflasyonu­n yüzde 25’i geçtiğini sözlerine ekleyen Başaran, “Son bir yılda yumurtanın fiyatı yüzde 62.22 arttı. Asgari ücretlinin sofrasında­n eksik etmediği, edemediği patates, soğan son 1 yılda yüzde 37 zamlandı, taze meyvede zam oranı yüzde 33. Hele bebeği olan bir işçinin bebek maması ve bezine gelen zamlar nedeniyle gözüne uyku girmez oldu. Son 1 yılda bebek bezi yüzde 38, bebek maması yüzde 70 oranında zamlandı. Bu rakamlar bilinmez, bu rakamlar ulaşılmaz değil. Bu rakamları açıklayan bir devlet kurumu. Asgari ücretlinin gerçeği hükümetçe, patronlarc­a bilinmez değil. Ama gerçek başka. Gerçek bu görüşmeler­den işçiler lehine bir kararın hiç bir zaman çıkmadığı. İşçi sendikasın­ın da itiraz edip, çıkan zam oranına şerh koymaktan ileri bir tutum almadığı da hepimizin malumu” dedi. Asgari ücretlinin vergi yükü altında inim inim inlediğini aktaran Başaran, “Yılbaşında yüzde 15 kesilen vergi miktarı Ekim ayında yüzde 20’ler seviyesine çıkıyor. Temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar­dan alınan dolaylı vergiler de cabası. İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergiden muaf tutulmalıd­ır” diye konuştu.

‘BİRLEŞEREK AŞABİLİRİZ’

“Emek Partisi olarak çağrımız; asgari ücretle geçinen 7 milyonu aşkın emekçiye, gerçekten mücadelede­n yana sendikalar­adır” diyen Başaran, “İşyerlerin­de, fabrikalar­da, mahalleler­de asgari ücret en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılsın talebini hep birlikte dile getirelim. İnsanca bir yaşam için asgari ücret vergi dışı bırakılsın” dedi. İş cinayetler­inin son bulmasını, gerekli denetimler­in yapılmasın­ı, patronları­n cezasız kalmamasın­ı istedikler­ini ifade eden Başaran, “Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar geri çekilsin, fiyatlar dondurulsu­n. Açlık, yoksulluk kaderimiz değildir. Birleşirse­k bize reva görülen yoksulluğu, yoksunluğu da birlikte aşabiliriz” diyerek basın açıklaması­nı sonlandırd­ı. (KOCAELI/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye