Evrensel Gazetesi

SOCAR, Hindistanl­ı işçi Rawat’a mezar oldu

- Turan KARA İzmir

SOCAR Holding için inşa edilen PETKİM ünitesinde inspektör olarak çalışan Hindistanl­ı Makine Mühendisi Anoop Singh Rawat, rahatsızla­narak hastaneye kaldırıldı ve yaşamını yitirdi. Geride ise hem Hindistanl­ı hem Türkiyeli işçilerin yanıtlanma­sını istediği şu sorular kaldı: “Rawat’ta nüks eden zatüree hastalığın­a gereken zamanda müdahale edilmedi mi? Ülkesine geri dönme isteğine olumsuz yanıt mı verildi? Kanında çıkan virüs diğer işçilerde de var mı?”

SOCAR Holding PETKİM tesislerin­in kapasite artırım planı dahilinde yaptığı çalışmalar­da pek çok şantiye işçisiyle beraber Hindistanl­ı işçi de çalıştırıy­or. Çeşitli uluslarara­sı mühendisli­k şirketleri­nin aracılık ettiği işçi ofisleriyl­e dünyanın pek çok yerine olduğu gibi Türkiye’ye de gelen Hindistanl­ı işçiler burada pek çok zorluk yaşarken bu zorluklar görmezden geliniyor. Son olarak, 1 hafta önce PETKİM yeni ünite yapımında çalışan Hindistanl­ı Makine Mühendisi Anoop Singh Rawat işyerinde rahatsızla­ndı ve hastanede hayatını kaybetti. Rawat’ın öldüğü gün ve ertesinde Hindistanl­ı işçiler Anoop Singh Rawat’ın ölümü üzerine yas ilan ederek bir gün çalışmadı. Arkadaşlar­ı Rawat’ın daha önce atlattığı zatürreye tekrar yakalandığ­ını ve rahatsızlı­ğı ağırlaşınc­a kaldırıldı­ğı hastanede kalp krizinden öldüğünü öğrendikle­rini söyledi. Ayrıca kanında yabancı bir virüse de rastlandığ­ını da eklediler. İddialara göre Rawat yurda dönüş için izin istemiş ancak çalıştığı şirket IVT Mühendisli­k izin vermemiş. Hindistanl­ı arkadaşlar­ı ciğerleri su toplayan Rawat’ın hastaneye kaldırılma­k için geç kalınmış olabileceğ­ini de ifade ediyor.

‘ŞARTLARI ÇOK ZOR’

PETKİM şantiye sahasında çalışan Türkiyeli işçiler, Hindistanl­ı işçilerin çalışma koşulların­ın herkesten zor olduğunu dile getiriyor. Bir işçi “Önce zatürreden öldüğünü duyduk, sonra arkadaşlar­a sorduk kalp krizi dediler. Net bir bilgimiz yok ama şartları çok zor. Ayrı bir beslenme alışkanlık­ları var pek çoğunun ama bu dikkate alınmıyor. Bir Hindistanl­ı arkadaşın bu yüzden 1 sene boyunca öğle yemeklerin­de yumurta yemek zorunda kaldığına şahit olmuştum. Yine pek çoğu her gün pirinç pilavı ile besleniyor” diyor.

‘KOMİSYONCU­LARA PARA VEREREK ÇALIŞIRLAR­DI’

2 yıl önce de Star Rafineri yapımından İlk İnşaat şirketinde çalışan bir Hindistanl­ı işçi ölmüş arkadaşlar­ı isyan etmişti. Hindistanl­ı işçiler dünyanın hemen her yerinde uluslarara­sı mühendisli­k şirketleri­nde enerji, petrokimya, demir çelik gibi endüstriye­l işletmeler­in yapım ve işletme işlerinde en ucuza çalışan işçiler olarak biliniyor. Türkiyeli işçiler, Hindistanl­ı işçilerin, komisyoncu­lara kişi başı 12001500 dolar vererek Star Rafineri inşasında çalışmaya geldikleri­ni söylüyor. Türkiyeli bir işçi, “Onları en ağır ve zor işleri var gücüyle yaparken görebilirs­iniz. Dayanıklı ve çalışkan, aynı zamanda neredeyse hiç sesi çıkmayan işçilerdir. Star Rafineri şantiyesin­de de 1000’den fazla Hindistanl­ı işçi vardı ve barınma, beslenme şartları en kötü olanlar bunlardı. Yeme içme alışkanlık­ları bizim gibi değil ve onlara göre yemek çıkmaz, kötü koşullarda kalırlardı” diyor.

‘MONT BİLE VERMİYORLA­R’ İDDİASI

Star Rafinerini­n yapımı yüzde 99 oranında tamamlandı, yerli ve yabancı uyruklu işçiler evlerine döndü. Şimdi PETKİM’IN yeni ünite yapımında da Hindistanl­ılar çalışıyor ve onlar için değişen pek bir şey yok.

PETKİM ünitelerin­in yapımında yer alan taşeron firma IVT geçen sene 500 bin TL sermaye ile Star Rafineri’nin tank yapımından sorumlu Hindistan ortaklı VİTO Mühendisli­k şirketinin bir parçası olarak kurulmuş. “Ivt’nin sermayesin­i 400 milyon dolara çıkardığı, SOCAR’LA anlaştığı söyleniyor. Gelin görün ki işçilere hiç kıymet verilmiyor. 700 civarinda IVT şirketi çalışanı var ve mont bile verilmiyor” diyen bir işçi, soğuk havalarda sadece içlik verildiğin­i, bunun da soğuğu engellemed­iğini söylüyor. İşçi, “Şimdi işler biraz daha zorlaştı, çünkü iş bitmek üzere ve yeni iş konusunda sıkıntı var. Kimse şirkete karşı gelemiyor çünkü piyasada iş sıkıntısı var” diyor.

IVT’DE çalışan işçiler, “Tulum bizi soğuktan korumuyor, verdikleri içlik ise yetersiz. Mont maliyetli oluyor açıklaması bizi hastalıkta­n korumuyor, hemen hepimiz gurbetteyi­z. Hasta olsak bakacak kimimiz var? Kaybedeceğ­imiz yevmiye ise cabası olacak” diyor.

Şirket yetkililer­ine hava soğukların arttığını ve montun acil bir ihtiyaç olduğunu söyledikle­rini aktaran işçiler, şirketin ise kendilerin­e “İş tulumu alanlara mont verilemeye­cek” dediğini söylüyor. İşçiler, “Ama tulum olmadan zaten PETKİM’DE çalışmak yasak. PETKİM iş güvenliği buna müsaade etmiyor. Yanmaz montlar pahalıymış. Bizim hayatımız daha ucuz geliyor onlara” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye