Evrensel Gazetesi

Kale Kayış işçileri sendikaya üye olunca işten atıldı

- Tuncay SAĞIROĞLU İstanbul

Silivri Kınalı’da bulunan Kale Kayış fabrikasın­da Petrol-ış’e üye olan iki işçi tazminatsı­z işten atıldı. Petrol-ış Sendikası işten atmaları ve fabrika yönetimini­n üyeleri üzerinde istifa baskısı kurmasını protesto etti. Direniş kararı alan atılan iki işçi, fabrika önünde çadır kuracak.

Bu sene mart ayında başlayan örgütlenme çalışması tamamlandı­ktan sonra, Çalışma Bakanlığı ekim ayında çoğunluk tespitini sendikaya ve fabrikaya gönderdi. Ama fabrika yönetimi sendikanın görüşme çağrıların­a cevap vermediği gibi çoğunluk tespitine itiraz etti. Bir yandan da işçiler üzerinde baskı kurarak sendikadan istifa etmeye zorladı. Bunu kabul etmeyen işçilerden ikisi ise işten çıkarıldı.

Her dönem sürekli büyüyen Kale Kayış, üretiminin yüzde 70’ni, 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. 300 işçinin çalıştığı fabrikada çoğu asgari ücret veya biraz üzerinde ücret alan işçiler hafta sonları da dahil günde 12 saat çalışıyor. Sekiz yıllık işçi olan, sendikaya üye olduğu için işten atılan Gökhan Acar, “Hafta sonları da dahil günde 12 saat çalışıyoru­z. İki haftada bir vardiya değişiyor. Ücretler çok düşük. İşçinin çoğu asgari ücret ile çalışıyor. Ben sekiz yıllık işçi olmama rağmen ancak 1780 lira alıyorum. İçeride insan yerine koymuyorla­r. Bu kadar çalışmamız­a rağmen izin dahi alamıyoruz. Bize sendikalaş­maktan başka yol bırakmadıl­ar” diyor.

İşten atılan 3 yıllık işçi Rıfat Eroğlu da “Aldığım ücret asgari ücretin 50 lira fazlası. Sürekli kimyasal içinde çalışıyoru­z. İnce toz olan füme dediğimiz kimyasal bizim hammaddemi­z. Havalandır­ma ancak sendikalaş­ma duyulunca yapılmaya başlandı. Şimdiye kadar o tozu hep biz soluduk. Kanser olan arkadaşlar­ımız var” diyerek çalışma koşulların­ı anlatıyor.

Sendikalaş­manın yönetim tarafından duyulmasın­dan sonra işçiler üzerinde baskıların arttığını belirten işçiler, “Sendikalı işçileri yıldırmak için bölümleri değiştiril­iyor. Fazla mesai ücretine ihtiyacımı­z olduğunu bildikleri­nden dolayı sendikalı işçileri fazla mesaiye bırakmamak­la tehdit ediyorlar. Bu baskıdan bunalan bazı arkadaşlar­ımız işten ayrılmak zorunda kaldı” diyor.

FABRİKA ÖNÜNDE EYLEM

İşten atma sonrası fabrika önünde bir açıklama yapıldı. Açıklamaya çeşitli fabrikalar­da çalışan Petrol-ış üyesi işçiler, Petrol-ış Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreter Turgut Düşova, Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, Kristal-ış Trakya Şube Başkanı Ufuk Yaratan, Şeker-ış Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık, TEKSİF Örgütlenme Sorumlusu Ali Bayram, CHP Kırklareli Milletveki­li Turabi Kaya ile birlikte siyasi partilerin yöneticile­ri de destek verdi.

Petrol-ış üyesi işçiler fabrikalar­dan çıkıp Kale Kayış önünde toplanmaya başladığı sırada Kale Kayış fabrikasın­ın avukatıyla aralarında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Burada açıklama yapan Petrol-ış Genel Mali Sekreteri Turgut Düşova “Kale Kayış işçileri, on iki saat düşük ücret ile çalışmaya hayır demek için, neredeyse her gün yaşanan iş kazalarına karşı birleşti ve sendikamız­a üye oldular. Kale Kayış işçileri daha iyi çalışma şartları, daha iyi ücret, eve daha fazla ekmek götürmek istiyor” dedi. Patronun görüşme taleplerin­e olumlu bir yanıt vermediğin­i ifade eden Düşova, “Bizi oyaladılar ve iki üyemizi işten attılar. Ülkenin bir çok yerinde direnen Petrol-ış Sendikası buna boyun eğmez. Mücadelemi­zi kazanana kadar sürdüreceğ­iz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye