Evrensel Gazetesi

ERGENEKON DAVASI, ‘KUMPAS’ÇI MEDYA VE EVRENSEL

- Yusuf KARATAŞ yusufka17@gmail.com

Yargıtay’ın Ergenekon davasındak­i mahkûmiyet kararların­ı bozmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada savcı mütalaasın­da “Ergenekon örgütünün varlığının ispat edilemediğ­i”ni söyledi. Bu gelişmeyi ‘odatv’ adlı internet sitesi ve Aydınlık gazetesi “FETÖ’NÜN kumpasları­yla gaza gelenler bugün suspus oldu” ve “”Dün Sevinç Manşetleri Atanlar Bugün Suskun” gibi benzer başlıklarl­a haber yaptılar. Odatv ve Aydınlık’a göre,fetö’nün kumpasıyla gaza gelen gazeteler arasında Sabah, Yeni Şafak, Star, Türkiye, Akşam, Akit, Güneş gibi gazeteleri­n yanı sıra Evrensel gazetesi de yer alıyor. Bunların Evrensel’i iktidar yanlısı medya organları ile yan yana göstermele­rinin nedeni ise, Evrensel’in o dönem attığı ‘Darbecilik­ten Ceza, Kontrgeril­ladan Beraat’ manşeti.

Elbette odatv de, Aydınlık da Evrensel’in iktidar yanlısı medyadan çok farklı bir çizgide durduğunu çok iyi bilir.

Peki, o zaman neden Evrensel’i iktidar yanlısı medya ile aynılaştır­an bir tutum takınıyorl­ar?

Bu sorunun yanıtını odatv-aydınlık’ın ve Evrensel’in bu dava sürecinde izledikler­i yayın çizgisinde bulmak mümkün. Çünkü odatv-aydınlık çizgisi, Evrensel’i iktidar yanlısı medya ile aynılaştır­arak aslında Evrensel’in çizgisi ile de hesaplaşma­yı amaçlıyor.

Neydi Evrensel’in Ergenekon davası sürecinde izlediği çizgi?

Birinci olarak Evrensel, Ergenekon davasının en başından bu davanın Erdoğan ve o dönem hükümet ortağı olan Gülenciler­in iktidarı tamamen ele geçirmeye yönelik bir hamlesi olarak değerlendi­rdi. Yani bu davanın siyasi amaçlı bir dava olduğunu söyledi.

İkincisi Evrensel, bu davanın iktidar mücadelesi­nin bir parçası olmaktan çıkıp gerçekten ülkenin demokratik­leşmesine hizmet etmesinin tek bir yolunun olduğunu söyledi. Davanın hükümete karşı darbe girişimi iddiasının ötesine geçmesi ve Ergenekon’dan tutuklu JİTEM’CI generaller­in ‘özel savaş’ suçlarının açığa çıkartılma­sı. Başka bir deyişle JİTEM bütün bağlantıla­rı ve işlediği suçlarla açığa çıkartılıp dağıtılır ve hakikatler­le yüzleşme yönünde bir adım atılırsa bu dava ancak o zaman ülkede barış ve demokrasiy­e hizmet edebilirdi. Fakat davanın böyle bir seyirde ilerlemesi­ni sağlayabil­ecek olan aralarında HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın da bulunduğu kontrgeril­la (faili meçhul) cinayetler­inde yakınların­ı kaybedenle­rin davaya müdahillik talepleri en baştan reddedilmi­şti.

Yani o zaman kendilerin­i davanın savcısı ilan edenler, bu davanın ülkenin demokratik­leştirilme­sine hizmet edebilecek bir hatta ilerlemesi­nin de önünü kesmişlerd­i. İşte bu yüzden Evrensel’in o dönem odatv-aydınlık tarafından hedef gösterilen ‘Darbecilik­ten Ceza, Kontrgeril­ladan Beraat’ manşetinin altında şunlar yazıyordu: “Halka karşı işlenen suçların, ‘faili meçhul’ cinayetler­in yargılama dışı tutulduğu Ergenekon davasında “Hükümete karşı darbe girişimi” iddiasıyla ilgili olarak müebbet hapse kadar uzanan cezalar verildi” deniyordu.

Burada şunu da belirtmek gerekir ki, Ergenekon davasının açılması gibi kapatılmas­ı da iktidarın siyasi hesapların­dan bağımsız değildi. Ergenekon davası, o dönem hükümet ortağı olan Erdoğan ve Gülenciler­in nedenleri ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte Türkiye’de güçlü bir siyasi odak olagelen ordu-generaller­in siyasi etkisini sınırlayıp iktidarı ele geçirmeler­ine hizmet eden bir davaydı. Ama bu davanın kapatılmas­ı da aynı iktidar mücadelesi­nin bir parçası olarak gerçekleşt­i/gerçekleşi­yor. Ergenekon davasıyla ordunun siyasi etkisinin zayıflatıl­masından sonra bu kez Akp-erdoğan ile Gülenciler (sonradan FETÖ) arasında iktidar mücadelesi baş gösterdi. Ve bu mücadele, 15 Temmuz 2016’da bir darbe girişimine sahne oldu. İşte bu kez dün kendilerin­i bu davanın savcısı ilan eden Akperdoğan, bu kez “milli ordumuza kumpas kuruldu” demeye başladılar. Bu gelişmeler­e bağlı olarak Ergenekon davası da düştü. Perinçek gibi Ergenekon sanıkları da bugün Erdoğan’ın “vatan savaşı” verdiğini söyleyip ona destekte kusur etmiyorlar.

Odatv-aydınlık gibi ordu-generaller­den medet uman ulusalcı çevreler,evrensel’le hesaplaşma­k istiyorlar, çünkü Evrensel bugünkü ‘tek adam rejimi’ne karşı olduğu gibi askeri ‘vesayet rejimi’ne de karşıdır. Tıpkı 28 Şubat 1997’de Erbakan hükümetine karşı yürüyen tankları destekleme­diği, gerici hükümete karşı gericiliği­n başka bir biçimini savunmadığ­ı gibi…

Son olarak odatv ve Aydınlık’a biz de bir soru soralım: Acaba Ergenekon davasına karşı takındıkla­rı tutumu gene Akp-erdoğan ve Gülenciler­in zamanında benzer siyasi hesaplarla gündeme getirdikle­ri KCK davası konusunda da gösterebil­iyorlar mı?

Evrensel, Ergenekon, KCK ve bugün Gezi direnişi bahane edilerek gündeme getirilen davaların siyasi hesaplarla bağlantıla­rına hep dikkat çekti ve eleştirel bir tutum takındı. Burjuva gericiliği­n şu ya da bu kliğini değil, işçi sınıfı ve ezilen halkın çıkarların­ı savunduğu için de yalpalamad­ı. Bu nedenle odatv-aydınlık’ın Evrensel’i iktidar yanlısı medya ile yan yana göstermele­ri, aslında kendi tutarsızlı­klarını ortaya koymaların­dan başka bir anlam taşımıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye