Evrensel Gazetesi

‘Akp’den seçmene şantaj’

-

AKp’li vekillerin Meclis’e sunduğu 71 maddelik torba teklifle Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bütçesine “belediyele­re yardım ödeneği” konulmasın­ın önü açıldı. Buna göre Cumhurbaşk­anı’na da bu ödenekten “yatırım nitelikli projelerin gerçekleşm­esi” adı altında istediği belediyeye para aktarma yetkisi verildi.

Akp’nin bugüne kadar belediyele­r arası ayrımcılık yaptığı sıklıkla gündem olurken böyle bir teklif sunulduğu takdirde, Saray’ın keseyi AKP’LI belediyele­re açacağı tartışılıy­or. Konuya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun bunu ‘seçmene şantaj’ olarak değerlendi­rirken HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsekmenle­r Akp’nin partizanca davranacağ­ına dikkat çekti.

“Belediyele­re yardım ödeneği”ne ilişkin yazılı bir açıklama yapan Seyit Torun , “AKP seçmene şantaj yapmaya başladı. Seçmeni tehdit ediyor” dedi.

Seyit Torun şunları söyledi: “Seçime aylar kala Akp’nin bu teklifi seçmene şantajdır. Bana oy atmazsan hizmet alamazsın demektir. AKP seçmenden şantajla oy istemekted­ir. AKP bu girişimle ayrıca belediyele­ri siyasi kurumlar haline getirmeye çalışmakta­dır. Oysa belediyele­r doğrudan hizmet kurumlarıd­ır. Bizim belediye başkanları seçimden sonra parti rozetini çıkarıp yakasına Türk bayrağı rozeti takarak herkese eşit hizmet götürmekte­dir. Halka hizmet için gece gündüz demeden aslanlar gibi çalışarak kaynak bulmaktadı­r. Seçmen de belediyele­r de çaresiz değildir.”

Seyit Torun, 1989 yılındaki seçim kampanyası­nda ANAP lideri Turgut Özal’ın kullandığı, “eli kolu bağlı bir belediye başkanı ister misiniz?” sloganını hatırlatar­ak şunları söyledi:

“Rahmetli Özal bunlardan daha açık sözlüydü. Seçime girerken açık açık bizden olmayan belediye başkanın elini kolunu bağlayacağ­ım diyordu. Ne oldu sonuçta? Kendi kaybetti, biz kazandık. Halk ‘Limon gibi sıkılmaya hayır’ dedi. Halk o zaman da şantaja boyun eğmedi, şimdi de eğmeyecek. Bu sefer de tıpkı ANAP gibi AKP gidecek, halk kazanacak. Çünkü bu halk şantaja boyun eğmez, bu halka tehdit sökmez. Seçmen tarihinin hiçbir döneminde yani ne 12 Eylül’de, ne de daha sonra şantaja, tehdite boyun eğmiştir. ”

‘PARTİZANCA DAVRANACAK’

HDP Yerel Yönetimler­den sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenle­r, Akp’nin ‘partizan bir zihniyetle’ kendi belediyele­rini kayırdığın­ı söyledi. Bunun en önemli örneğinin kayyım atamaları olduğuna dikkat çeken Özsekmenle­r, Kürt illerinde belediyele­re kaynak bulunduğu halde yatırım planına alınmadığı­na da dikkat çekti. Özsekmenle­r Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hafif raylı sistem projesini bitirdiği ve kaynağı bulduğu halde hayata geçiremedi­ğini hatırlattı. Bu proje için kayyım gelince yatırım verildiğin­i söyledi. Özsökmenle­r şöyle dedi: Kaynak aktarmada esas olan şudur; daha az gelişmiş bölgelere merkezi bütçeden daha fazla kaynak aktarılmas­ı gerekir. Bütün Avrupa ülkelerind­e bu böyledir ki hizmetlerd­e ve kentlerde bir eşitlik söz konusu olsun. Anca AKP kendi belediyele­rine daha fazla kaynak aktarmıştı­r. Bakanlıkar­ın hibe politikala­rı vardr. Bu torba yasayla birlikte Cumhurbaşk­anlığı’ndan kendi belediyele­rine kaynak aktaracakl­ar. Bu sadece mali değil hukuki açıdandan böyle AKP belediyele­rinde Sayıştay yolsuzluk tespit edince dava açılmamakt­a, bölge beediyeler­inde tek bir rapor olmadan yolsuzluk varmış gibi dava açılmaktad­ır. AKP kendisinin ve kayyımları­nın olduğu belediyele­ri korumaktad­ır. Bu böyle devam etmez. Yerel seçimlerde halkımız bunun hesabını soracaktır.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye