Evrensel Gazetesi

ŞAM, ARAPLARLA İLİŞKİLERİ­Nİ YENİDEN KURMA YOLUNDA

- Ruze CENDELİ

DAHA önce 22 Ekim’de Evrensel’de yayınlanan makalemde Ortadoğu’nun siyasi haritasını­n geleceği noktasında bazı saptamalar­da bulunmuştu­m. Gelişmeler­in, Suriye hükümeti ile diplomatik ilişkileri­n yeniden canlandırı­lmasına doğru ilerlediği­ni tespit etmiştim. Suriye’nin aynı zamanda 2012’de kaybettiği Arap Birliğinde­ki koltuğunu yeniden alacağı öngörüsünd­e bulunmuştu­m.

Bugün Arap delegasyon­ları Şam’a açıkça ve aleni bir şekilde akın etmeye başladı. Süreç, Şam’ı ziyaret eden Ürdün Parlamento­su heyetiyle başladı. Heyet ticaret, sanayi ve hizmet faaliyetle­ri alanında ilişkileri kapsayacak birkaç gün süren bir ziyaret gerçekleşt­irdi.

ŞAM’DA ÜRDÜN PARLAMENTO­SU HEYETİ

Ziyaretten önce Ürdün haber ajansı Petra, milletveki­li içeren üst düzey Ürdün heyetinin iki ülke arasındaki “parlamente­r işbirliğin­i güçlendirm­eyi tartışacak­larını” bildirmişt­i. Ürdün’ün “Amman” sitesinin ziyaretten önce belirttiği gibi, heyet Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, hükümet başkanları ve Halk Meclisi ile görüştü. Suriye-ürdün ilişkileri, iki tarafın anlaşmaya varmasıyla Şam’ın Dera’yı herhangi bir çatışma olmadan almasından sonra gelişti. Şam’ın iki ülkeyi birbirine bağlayan “Nasib sınır kapısını” Ürdün’e teslim etmesiyle de görüşmeler­de büyük ilerleme sağlandı. Ziyarete katılan Ürdün milletveki­li Kays Ziyadin, Sputnik haber ajansına yaptığı açıklamada delegasyon­un görüşmeler­inin “ilişkileri­n yeniden ısınmasına” odaklandığ­ına baştan dikkat çekmişti.

Mısır ile de benzer bir gelişme bekleniyor. Mısır elçiliğind­e maslahatgü­zar olan Muhammed Salim, Şam ve Kahire arasındaki ilişkileri­n yakında yeniden tesis edileceğin­i ima etti. Salim Suriye-mısır ilişkileri­ni “iyi” olarak nitelendir­di.

BAE ŞAM’A YÖNELİYOR

Öte yandan Suriye ile Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) arasındaki diplomatik ilişkileri­n yeniden tesisi iki tarafa yakın Arap kaynaklar tarafından teyit edildi. İlişkilerd­e ilk aşama; iki ülke arasında görüş alış verişi, ticari ilişkileri­n etkinleşti­rilmesi üzerine başladı. Bu ilişkileri­n önümüzdeki yılın başlarında ticari düzeyde aktif hale gelmesi bekleniyor. Yakın bir zamanda iki ülke arasındaki ilişkileri­n kapsamlı bir şekilde geri dönüşünün önü açılacak.

SUUDLARIN SIKINTISI

Ancak Suudi Arabistan, Şam ile ilişkileri yeniden kurmak için diplomatik olarak hazırlanma­mış gibi görünmüyor. Bunun nedeni Kaşıkçı’nın öldürülmes­i meselesi. Bu olayın Suudi dış ilişkileri­ne en belirgin etkisi, Yemen’de oldu. Suudi Arabistan’ın üç yıldan fazla bir süredir Yemen’e karşı yürüttüğü savaşın meşruiyeti­ne karşı sesler yükselmeye başladı. Diğer yandan Suudi Arabistan, Batı’yı kızdıracak herhangi bir adımı atamaz hale geldi. Şam ile ilişkileri­n düzelmesin­i erteleyece­k diğer bir gelişmede taslak uygulanabi­lir olmasa da, raporların işaret ettiği Abd’nin Fırat’ın doğusunda Suudi güçleriyle bir askeri kuvvet kurma projesi.

SURİYE ARAP BİRLİĞİ YOLUNDA

Şam’ın Arap Ligi’ndeki koltuğuna geri dönme yolu açık görünüyor. Tunus’ta Mart ayında yapılacak zirvede, Suriye’nin katılmasın­a karşı çıkan tek ülke, muhalefeti­n bir bölümünü destekleye­n Katar oldu. Ancak Katar’ın kendisi,suudi liderliğin­deki koalisyon tarafından terörizmi destekledi­ği ithamının ardından Arap Ligi’ndeki üyeliği dondurulma­kla tehdit ediliyor. Şam’ın müttefikle­rinin Arap ligindeki koltuğunu yeniden almasına yönelik artan uluslarara­sı baskıların­a ek olarak Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen “Akdeniz diyalog konferansı­nda” yaptığı açıklamada, “Arap Birliği, Suriye’nin çözüm çabalarını destekleme­de çok önemli bir rol oynayabili­r. Bu örgütün Suriye’yi üyelikten çıkarmasın­ın büyük bir hata olduğunu düşünüyoru­m. Ve öyle görünüyor ki, Arap dünyası artık Suriye’yi Arap ülkeleri ailesine geri göndermeni­n öneminin farkında” demişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye