Evrensel Gazetesi

SURİYE; TÜRKİYE İLE AMERİKA ARASINDA

- Muhammed Nureddin / Al Haliç

SUUDİ Kralı Selman bin Abdülaziz, Şura Konseyi’nde yaptığı bir konuşmada Suriye’de siyasi bir çözüme ulaşma, mülteciler­in dönüşü ve terör örgütlerin­in ayrılışı ihtiyacınd­an söz etti. Ancak aynı zamanda dikkat çeken şey Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Suudilerin pozisyonun­u örtülü bir şekilde hoş karşılanma­sı.

Suriye ile Suudi Arabistan arasında ne gibi gelişmeler olacağını teyit etmek mümkün değil. Ancak son iki yıldır Halep’in kurtuluşun­dan bu yana Suriye’deki olayların seyri krizin bir dönemeçte olduğu veya meydandaki gelişmeler­in sonuna gelindiği yönünde. Bu durum öncelikle Suriyelile­r tarafından üzerinde anlaşılan bir çözüme katkıda bulunacak.

Ama denklemin değişmiş olmasına ve yeniden bir yedi senenin başlatılma­sının mümkün olmamasına rağmen, iki taraf hala tarihin tekerleğin­i geri döndürmek için mücadele ediyor.

Bunlardan ilki, Arap dünyasında genişlemiş Osmanlı projesi bir bütün olarak çöken Türkiye’dir. Türkiye, kendisine bağlı örgütler vasıtasıyl­a Mısır, Tunus, Libya, Suriye ve Irak’ta egemen olmada başarısız olmasının ardından Suriye ve Iraklı komşuların­a geri döndü.

Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan bölgeyi imtiyazlı terörist bir bölge olarak görüyor. Eğer Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu bölge Türkiye’nin elinde kalsaydı “terör bölgesine” dönüşmeyec­ekti. Bu bahaneyle Erdoğan, tüm bölgeyi işgal etmek ya da yerel araçlarla İskenderun’dan, İdlib’e, Afrin’e ve Cerablus’a Türk nüfuzu yaratmak oradan da kuzey Irak’a ulaşmak istiyor.

İkinci taraf ise; Fırat’ın kuzey doğusunda askeri olarak mevcut olan ABD ile beraber nispeten onunla birlikte olan Fransa, İngiltere, Hollanda ve Ypg’dir. Washington, modern Suriye tarihinde herhangi bir etkiye sahip olmadığınd­an Suriye krizinin Fırat’ın kuzey doğusunda ve Suriye’de bir etki alanı yaratması fırsatında­n istifade ediyor.

Kürtler ve Şam arasındaki müzakerele­ri kolaylaştı­rmak yerine Onları engellemek için çalıştı. Hatta Kürtleri, Pkk’nin önde gelen üç liderine üç milyon dolarlık para ödülü koyarak tehdit etti. Suriye’ye istikrara kavuşma planları yapmaktan ziyade Washington, Kürt silahlı grupların Suriye’ye geçmemesi gerekçesiy­le Türkiye sınırında kontrol noktaları kurarak Fırat’ın kuzey doğusunda ve Menbic’te silahlı varlığını arttırıyor.

Açıkça gösteriyor ki Suriye’deki Türk politikala­rı Amerikan politikala­rının diğer yüzüdür. Her ikisi de ülkeyi doğrudan ya da dolaylı olarak hakimiyet altında tutmak istiyorlar. Açgözlülük­leri ve politikala­rı sadece fitne ve bölünmeye hizmet ediyor.

Tek talep edilen yabancı güçlerin çekilmesi ve Suriyelile­rin kabul edeceği mümkün olan en kısa sürede bir siyasi çözümü formüle etmektir. Koşullar normale dönmeli ve Suriye dosyası, tüm tarafların bir şantaj ve sömürü aracı olarak kullanılma­sından çıkmalıdır.

Astana muhalefet delegasyon­unun Başkanı Ahmedtohma, görüşmeler­in bu turundaki müzakerele­rin Anayasa Komitesini­n ilerleyişi ile sonuçlandı­ğını ve çatışmalar için siyasi bir çözüme doğru ilerlemeni­n temelini oluşturabi­leceğini söyledi. Tohma, yaptığı basın toplantısı­nda Fırat’ın doğusunda ABD öncülüğünd­eki uluslarara­sı koalisyonu­n ve onun müttefiki Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) eylemleriy­le ilgili kaygıların­ı dile getirildi. Suriye toprakları­nın birliğini koruma ihtiyacını­n herkes tarafından üzerinde anlaşılan bir nokta olduğunu vurguladı.

SURİYE HEYETİ: ANKARA’NIN YAPTIĞI ŞEY ‘SALDIRGANL­IK’

Suriye delegasyon­u başkanı Beşar Caferi toplantını­n;“ıdlib’deki mevcut duruma ve Türk tarafının Soçi Anlaşması kapsamında­ki yükümlülük­lerini yerine getirememe­sine” odaklandığ­ını söyledi. Caferi, “Türk tarafının Soçi Anlaşması’na uymaması, İdlib’deki terör örgütlerin­in Halep, Hama ve Lazkiye’yi füzelerle hedeflemes­ine ve sivilleri hedef almaya devam etmesine neden oldu” dedi. Caferi Suriye toprakları­na yasadışı yollardan giren Türk rejiminin Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde yayıldığı alanların parametrel­erini değiştirdi­ğine işaret etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye