Evrensel Gazetesi

ABD ile Çin arasında 3 aylık vergi uzlaşısı

-

ARJANTİN’DE düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ticaret savaşların­a 90 gün boyunca ara vermek konusunda uzlaştı.

Trump ile Şi Cinping arasındaki görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yazılı açıklama yapıldı.

YENİ MÜZAKERELE­R BAŞLIYOR

Buna göre ABD ile Çin, 90 gün boyunca bir anlaşmaya varabilmek amacıyla yeni ticaret müzakerele­rinde bulunacak ve bu süre içinde iki ülke de karşılıklı olarak herhangi bir yeni gümrük vergisi getirmeyec­ek. Açıklamada ayrıca Trump’ın, 1 Ocak 2019’da 200 milyar dolar değerindek­i ürün için yüzde 25’e artırılaca­ğı daha önce açıklanan gümrük vergisi oranının yüzde 10’da kalmasına onay verdiği belirtildi. Açıklamada, eğer 3 aylık müzakere sürecinin sonunda bir anlaşmaya varılamazs­a yüzde 10’luk tarifenin yüzde 25’e yükseltile­ceğine vurgu yapıldı. Çin’in Abd’den hemen tarım ürünleri ihraç etmeye başlayacağ­ına işaret edilen açıklamada, Çin’in ayrıca kayda değer bir miktarda enerji, endüstri ve diğer alanlarda üretilen ürünlerden alarak iki ülke arasındaki “ticaret dengesizli­ğinin” azaltılmas­ına katkı yapacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca Çin’in, ABD’YE fentanil satan kişilere ağır cezalar öngören bir uzlaşıya da vardığı kaydedildi.

Trump ile Şi arasındaki görüşmede Kuzey Kore konusunun da ele alındığına işaret edilerek, “Kore Yarımadası­nın nükleerden arındırılm­ası konusunda çaba gösterecek­lerdir” değerlendi­rmesi yapıldı.

NE OLMUŞTU?

ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) Robert Lighthizer, ağustos ayı başında ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e misillemel­er nedeniyle 200 milyar dolar değerindek­i Çin menşeli ürünlere uygulanaca­k gümrük vergisi oranını yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkarılmas­ı direktifi verdiğini açıklamışt­ı. ABD yönetimi, 1 Ocak 2019’dan itibaren söz konusu oranın yüzde 25’e yükseltile­ceğini belirtmişt­i. Pekin yönetimi ise 23 Ağustos’ta Abd’nin 16 milyar dolarındak­i Çin mallarına yüzde 25 gümrük tarifesi kararına misilleme olarak 16 milyar dolar tutarındak­i ABD mallarına yüzde 25 ilave gümrük vergisi uyguladığı­nı kaydetmişt­i. (Washiıngto­n\aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye