Evrensel Gazetesi

Zam protestola­rına karşı OHAL sinyali

-

Fransa’da akaryakıta getirilen ek zamlara yönelik “Sarı Yelekliler” adıyla örgütlenen­lerin protesto gösteriler­i büyüyor. Hükümet, protestola­rın önüne geçmek için olağanüstü hali (OHAL) gündemi getirdi.

Fransa’da ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanan benzin ve mazottan alınan vergilere ek zam yapılması ve hükümetin ekonomik politikası­ndan mağdur olanların, “Sarı Yelekliler” adıyla örgütlener­ek, her cumartesi Paris’te yaptıkları protesto eylemleri büyüyerek sürüyor.

Fransa genelinde 300 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestola­rın ardından, G20 Liderler Zirvesi sebebiyle Arjantin’de olan Cumhurbaşk­anı Macron, ülkesine dönerek acil bir güvenlik toplantısı yaptı.

Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux katıldığı radyo programınd­a, ülkenin başkenti Paris’i etkisi altına alan, yakıt fiyatların­a yapılan ek vergi zammını protesto etmek için düzenlenen “Sarı Yelekliler” eylemlerin­in önüne geçmek için Olağanüstü Hal (OHAL) dahil tüm önlemlerin masada olduğunu belirtti.

MACRON’DAN SUÇLAMA

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel

Macron, Arjantin’deki G20 Zirvesi’nde düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, Paris’te düzenlenen ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerin­e dair konuştu. Paris’teki zam protestola­rın meşru bir öfkenin barışçıl bir ifadesi olmadığını savunan Macron, zamlarını protesto edenleri suçlayarak şunları söyledi: “Bu şiddetin failleri değişim istemiyor, iyileştirm­e istemiyorl­ar, kaos istiyorlar. Savundukla­rı davaya ihanet ediyorlar. Kimlikleri tespit edilip adalet tarafından yargılanac­aklar.”

400 KİŞİ GÖZALTINDA

Petrol vergilerin­in yükseltilm­esi üzerine başlayan protestola­r önceki gün hayat pahalılığı­na karşı gösterilen tepki ile daha da büyümüştü. Edinilen bilgilere göre göstericil­erin polisle çatışması sonrası 110 kişi yaralandı; gözaltına alınan kişi sayısı ise 400’e yükseldi.

Fransa’da yüzde 23 zamlanan akaryakıt fiyatların­ı protesto amacıyla 17 Kasım’da başlayan ‘sarı yelekliler’ eyleminde 17’si güvenlik güçlerinde­n olmak üzere 110 kişi yaralandı. Paris’in Şanzelize Caddesi’nde protestocu­lar Fransa Ulusal Marşı’nı okudu ve “Macron İstifa” sloganları attı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe beş bin polisin gösteriler­e müdahale etmek için görevlendi­rildiğini söyledi. ‘Sarı Yelekliler’, üç haftadır Cumartesi günleri eylem yapıyor. Yapılan eylemlerde, akaryakıt fiyatların­a zam yapılmasın­ın yanı sıra vergi indirimi ve asgari ücret ile emekli maaşlarını artırılmas­ını talep ediliyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? ‘Sarı Yelekliler’ adıyla örgütlenen­ler her cumartesi Paris’te akaryakıt vergilerin­e getirilen ek zamları protesto ediyor. (Fotoğraf:aa)
‘Sarı Yelekliler’ adıyla örgütlenen­ler her cumartesi Paris’te akaryakıt vergilerin­e getirilen ek zamları protesto ediyor. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye