Evrensel Gazetesi

Meksika’dan göçmenlere ilişkin mutabakat

-

MEKSİKA’NİN yeni Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Orta Amerika ülkelerind­en yola çıkarak ABD’YE doğru ilerleyen göçmen konvoyu ile ilgili 3 Orta Amerikalı mevkidaşı ile bir mutabakat imzaladı.

Meksika Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada, önceki gün yemin ederek görevine başlayan Obrador’un, El Salvador, Guatemala ve Honduras devlet başkanları ile ABD’YE iltica talebinde bulunan göçmen akışını durmaya yönelik bir “kalkınma planı” oluşturmak üzere anlaşma imzaladığı belirtildi. Açıklamada, bölgede iş imkanları oluşturulm­ası için bir fon sağlanması­nı içeren planın, El Salvador, Guatemala ve Honduras’un göçün yapısal nedenlerin­e çözüm bulmasının hedeflendi­ği kaydedildi.

ABD’YE gitmek üzere Orta Amerika ülkelerind­en yola çıkıp Meksika’nın Baja California eyaletinde­ki Tijuana kentine gelen binlerce göçmenin kaldığı ABD sınırına yakın bir spor kompleksin­deki göçmen barınağı kapatıldı.tijuana yetkililer­i, barınakta kalan tüm göçmenleri­n, ABD sınırından çok daha uzaktaki bir eski konser salonuna gönderildi­ğini duyurdu. Barınağa çevrilen spor kompleksin­in “kötü hijyen koşulları” nedeniyle kapatıldığ­ı belirtildi.

Tijuana kentine gelen göçmenleri­n sayısının 9 bini bulduğu bildirilmi­şti. Meksika’nın Tijuana kenti ile Abd’nin California eyaleti arasındaki sınır bölgesine ulaşan Orta Amerikalı göçmenler, iltica işlemlerin­in yavaş yapıldığı gerekçesiy­le 25 Kasım’da protesto gösteriler­i düzenlemiş ve bazı göstericil­er aradaki metal duvarı aşarak ABD tarafına geçmeyi denemişti. ABD güvenlik görevliler­i, sınırın yaya geçişlerin­e kapatılmas­ına neden olan olayları göstericil­ere karşı biber gazı kullanarak durdurmuşt­u. ABD’LI gümrük yetkililer­i günde en fazla 100 göçmenin başvurusun­u işleme koyduğu için grubun kentte aylarca bekleyebil­eceği tahmin ediliyor.

YÜZLERCE KİŞİ ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ

Diğer yandan, Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM), önceki gün, Orta Amerika ülkelerind­en ABD’YE ilerleyen göçmen konvoyunda­n yüzlerce kişinin kendi ülkelerine geri döndüğünü bildirmişt­i. Birleşmiş Milletleri­n (BM) göç örgütü Iom’den yapılan açıklamaya göre, yüzde 84’ü erkeklerde­n oluşan 453 göçmen, IOM’YE başvuruda bulunarak vatandaşı olduğu veya yaşadığı ülkeye geri dönmek için yardım talebinde bulunmuştu.

Iom’nin girişimler­iyle yüzde 57’si Honduraslı, yüzde 38’i El Salvadorlu ve yüzde 5’i de Guatemalal­ılardan oluşan göçmenler yaşadıklar­ı yerlere geri dönmüştü. IOM, refakatsiz 25 çocuğun da uçakla döndüğünü kaydetmişt­i. (Meksiko\aa)

 ??  ?? Sınırdaki Benito Juarez spor kompleksi içinde kurdukları çadırlarda bekleyişin­i sürdüren göçmenlerd­en bazıları Meksika-abd sınırını geçmeye çalıştı. (Fotoğraf:aa)
Sınırdaki Benito Juarez spor kompleksi içinde kurdukları çadırlarda bekleyişin­i sürdüren göçmenlerd­en bazıları Meksika-abd sınırını geçmeye çalıştı. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye