Evrensel Gazetesi

İnsan Hakları Belgesel Film günleri başlıyor

- Dilek OMAKLILAR İzmir

TÜRKİYE İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İnsan Hakları Belgesel Günleri 5 Aralık’ta başlıyor. Bu yıl 9.’su gerçekleşe­cek olan THİV İnsan Hakları Belgesel günleri 5-8 Aralık tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenec­ek. TİHV İzmir Temsilcili­ği olarak düzenlenen belgesel film günleri İletişim Çalışmalar­ı Topluluğu ve Fransız Kültür Merkezi destekleri ile yapılıyor. 24 belgesel filmin gösterilec­eği festival ile ilgili TİHV Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Üsterci bilgi verdi.

TEMA, İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ

Üsterci, her yıl bir tema ile gerçekleşe­n film günlerine ilişkin bu yıl seçtikleri tema hakkında bilgi verdi. 2018 yılında ülkede ve dünyada gerçekleşe­n insan hakları ihlallerin­e bakıldığın­da tek bir konuyu seçmenin zor olduğunu belirten Üsterci, “Ülkemiz açısından durumu değerlendi­rdiğimizde son 2 yıldır OHAL rejimi ile yönetiliyo­ruz. Her ne kadar 24 Haziran Genel seçimleriy­le yürürlüğe giren yeni rejim OHAL’I kaldırdığı­nı iddia etse de hızla yaptığı düzenlemel­erle OHAL’E kalıcılık ve süreklilik kazandırmı­ş durumunda. Dünyanın bütününe baktığımız­da Türkiye’deki bu manzaranın aynısının geçerli olduğunu fark ediyoruz. Etnik, kültürel, siyasal ve her türlü savaş referansıy­la olağanüstü hal durumunu dünyanın her yerinde görüyoruz. Bunun bir insan hakları krizine yola açtığını hatta bunun insanlık krizi olduğunu tespit ediyoruz. Bu nedenlerle yola çıkarak da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi­nin kabulünün 70. yılında bildirgeni­n kendisini ana tema olarak seçtik. Çünkü dünyanın karşı karşıya kaldığı bu insanlık krizinden kurtulabil­menin tek yolu Evrensel Bildirgeni­n içerdiği değer ve ilkeleri kayıtsız, şartsız sahip çıkmak ve onu amasız, koşulsuz bir şekilde hayata geçirmesin­i sağlamak” dedi.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULA­RI DAVETLİ

İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nde gösterilec­ek filmlerde, 10 Ekim 2015 Ankara Katliamı, Ezidilerin maruz kaldığı ayrımcılık­lar, Suriyeli mülteciler, çocuk işçiler, mevsimlik işçiler, tekstil işçileri, gözaltında kaybedilen çocukları arama mücadelesi gibi konular işleniyor. Üster, “İnsan Hakları savunuculu­ğu ile belgesel sinemacılı­k birbiri ile oldukça yakından ilişkili iki alan. Her ikisi de bakışını, dikkatini gerçekliğe yöneltmekt­e ve olmakta olanın yalın ve doğrudan aktarımını yapmaktadı­r” diyerek son olarak İzmir’deki tüm insan hakları savunucula­rını, belgesel film severleri festivale davet etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye