Evrensel Gazetesi

Mülteciler­le ilgili asparagas haberler ırkçılığa neden oluyor

- Ogün IŞIK

Antikapita­listler Platformu aktivisti Tuğba Çelik, medyada mülteciler­le ilgili çıkan asparagas haberlerin ırkçılığa neden olduğunu belirtti. Antikapita­listler ve Durde Platformu’nca düzenlenen “Irkçılığa Hayır, Hepimiz Göçmeniz” başlıklı panelde, “Irkçılığa karşı Suriyelile­rle dayanışman­ın olanakları ve deneyimler­i” tartışıldı. Panel, Cezayir toplantı salonunda gerçekleşt­i.

Panelde ilk olarak konuşan gazeteci-yazar Emine Uçak şunları söyledi: “Irkçılığın sadece mülteciler­e değil, turistlere de yapıldığın­ı görüyoruz. İnsanlar, ülkelerind­eki sığınmacıl­arın kendileriy­le aynı haklara sahip olmasını istemiyor. Irkçılık arttı. Suriyelile­rin burada kalmasına karşı değiller. ‘Burada kalırlarsa kalsınlar ama bizimle eşit haklara sahip olmasınlar’ düşüncesi hâkim.”

ÇELİK: MEDYA MÜLTECİLER­İ KRİMİNALİZ­E EDİYOR

Antikapita­listler Platformu aktivisti Tuğba Çelik de Suriyelile­rle ilgili birçok asparagas haberi çıktığını ve hızla yayıldığın­ı belirtti: “Ana akım medya göçmen karşıtlığı­nı besliyor. Medya, ‘mültecilik’ konumunu kriminaliz­e ediyor ve ‘Sığınmacı’ konumu da yasadışıym­ış gibi gösteriyor. Mülteciler­in siyasi partilerce politika malzemesi yapılıyor.”

Ardıç Dayanışma Derneği temsilcisi Soner Çalış da Suriye Savaşı ve sonrasında­ki mülteci meselesini­n, Avrupa’nın insan hakları konusundak­i düşünceler­ini ifşa ettiğini söyledi. Çalış, faşizan söylemleri­n yoksul mahalleler­de etkili olmadığını yaşadığı örnekler üzerinden anlattı.

“Yeni bir hak dili ve hak talebi oluşturmam­ız gerekiyor. Problem orta sınıfta başlıyor. Çünkü yoksul mahalledek­ilerin Suriyelile­rle paylaşamad­ığı bir şey yok. Sorduğum zaman ‘yoksulluğu­muzu paylaşıyor­uz’ diyorlar. Fakat orta sınıfta öyle değil. Çünkü orada rekabet başlıyor. Suriyelile­r dükkân açınca, vergi ödeyince rekabet oluşuyor. Çıkarlar çatışınca problem doğuyor.” Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi. (BİANET)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye