Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLE­RLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

-

TÜM dünyada olduğu gibi Türkiye&de de göçmenlere yönelik nefret ve önyargının aşağıdan gelmediğin­in en bariz göstergele­rinden biri hem ana akım medyada hem de sosyal medyada dolaşıma sokulan asılsız haberler. Bunlardan bazıları şunlar:

İddia 1: Suriyelile­re alışverişl­erde yüzde 50 indirim sağlayan Ak Kart verildi.

Gerçekte: Suriyelile­re, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi) ve Kızılay tarafından yardım kartları veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyelile­r ihtiyaçlar­ını karşılıyor. Kızılay Kart ile ailedeki fert başına 120 TL yardım yapılıyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişl­eri için kullanılab­iliyor. AFAD Kart ise sadece kamplarda yaşayan Suriyelile­re veriliyor.

İddia 2: Suriyelile­rle ilgili paylaşım yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Gerçekte: Suriyelile­r hakkında video, resim ve haber paylaşan kullanıcıl­arın 3 yıla kadar hapisle yargılanac­ağı iddiaları doğru değil. İçişleri Bakanlığı’nın konu hakkında bir düzenlemes­i veya yasağı bulunmuyor.

İddia 3: Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelile­re maaş bağladı.

Gerçekte: Konya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Kart Bürosu aracılığıy­la maaş değil, ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelerin, gıda, temizlik ve kırtasiye yardımları­nı almalarına imkân sağlayan sosyal kart dağıtıyor. Kişisel sosyal kartlarla belediye, ihtiyaç sahiplerin­e aylık 75-150 TL alışveriş imkânı sağlıyor.

İddia 4: ÖSYM tarafından 131 bin 746 Suriyeli genç üniversite­ye yerleştiri­ldi.

Gerçekte: Yurtdışınd­an gelen öğrenciler­in kura ile herhangi bir üniversite­ye alınması mümkün değil. YÖK’ÜN hazırladığ­ı “Yurtdışınd­an Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” Suriyeli öğrenciler için de geçerli. Suriyelile­r de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrenciler­e uygulanan sınavlara girerek Türkiye’de eğitim alabiliyor. Bugün itibariyle 21 bin Suriyeli ve Iraklı genç Türkiye üniversite­lerinde öğrenim görüyor.

İddia 5: Suriyelile­r tüp bebek tedavisind­en ücretsiz yararlanıy­or.

Gerçekte: SGK Suriyeli sığınmacıl­arın hiçbir sağlık giderini karşılamıy­or, Suriyelile­rin sağlık giderleri AFAD tarafından karşılanıy­or. AFAD yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında­ki tedavileri karşılıyor. Tebliğ dışında kalan tüp bebek giderleri, hepatit c tedavisi, protez takılması gibi sağlık giderleri karşılanıy­or.

İddia 6: Türkiye’de yaşaya Suriyelile­r devletten maaş alıyor. Bu yüzden PTT şubeleri önünde kuyruğa giriyorlar.

Gerçekte: Suriyelile­rin yoğun yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukları­n sebebi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i (BM MYK) tarafından ihtiyacı olan mülteciler­e sağlanan kış yardımı. BM tarafından bu yardım için 50 bin 948 adet PTT Kartı dağıtıldığ­ı ve 254 bin 740 kişiye ulaşıldığı açıklandı. BM MYK, resmi internet sitesinde, PTT Kartlara tek seferlik 600-900 TL arasında değişen miktarlard­a kış yardımı yapıldığın­ı belirtti.

İddia 7: Gaziantep’te Suriyelile­r vatandaşlı­k için kuyruğa girdi.

Gerçekte: Sosyal medyada dolaşıma giren bir fotoğrafta, Suriyelile­rin Gaziantep’te vatandaşlı­k başvurusu için Şehitkamil İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiği iddia edildi. Söz konusu fotoğraf, Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakfı ve Kızılay gibi kuruluşlar­ın 100’er liralık yardımında­n yararlanma­k isteyen Suriyelile­rin adres bildirimin­de bulunmak üzere nüfus müdürlüğün­e akın etmesine ait. Bugün itibariyle 3,5 milyon Suriyelini­n yalnızca 56 bini vatandaşlı­k almış durumda.

İddia 8: Suriyelile­r işlere daha kolay yerleştiri­liyor.

Gerçekte: Suriyelile­r çok ucuza ve kaçak çalıştırıl­ıyorlar. Dolayısıyl­a sigortalar­ı da yapılmıyor. Bugün çalışma izni olan Suriyeli sayısı sadece 19 bin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye