Evrensel Gazetesi

‘TARİHE SAYGI’

- Cengiz BEKTAŞ bektas_cengiz@hotmail.com

İzmir’e çağırıldım, bundan iki ay önce diye anımsıyoru­m.

Çok da istekli değildim açıkçası bu çağrıya uymaya.

Öyle ya birçok ilimizde “Tarihe Saygı” sözünü dillerinde­n düşürmeden tarihe en büyük saygısızlı­kları yapmadılar mı?

Örnek mi?

Buna İstanbul’dan daha etkili bir örnek olabilir mi?

Kabataş’taki kuş biçimindek­i iskele için daha başlangıçt­a yazdım “Kuş konduruyor­lar” diye… Sonradan nasılsacay­mışlar nedense…

Haliç’teki boynuzlu köprü, Süleymaniy­e’mize saygısızlı­ğın geçmişimiz­de görülmemiş en çirkin örneği değil mi?

Ya Zeytinburn­u gökdelenle­rinin Sultanahme­t’e yaptığı nedir?

Bunları yazıp çiziyorsun­uz da ne oluyor? Yapıcılar, pay alanlar kıs kıs gülüyorlar sanırım. Başka da hiçbir kimse hiçbir kurum duyarlılık göstermiyo­r. Hele hele kimselerde­n bir eylem, bir etkinlik bekleyemez olduk artık.

İşte bundan ötürü “çok da istekli değildim” deyişim İzmir Belediyesi­nin çağrısına uymakta… Ama böyle böyle bizi her şeye alıştırmay­a kalkışanla­r karşısında savaşımı bırakamayı­z değil mi?

İzmir’e gittim. Çalışmalar­ı yaptık… Her dalda ödüller dağıttık. Sonunda “iyi ki geldim”dedim. Neden mi?

Kimi ilkelerimi­n birilerinc­e yaşama geçirilmiş olmasından…

Benim için tarihe saygı, her şeyden önce, yaratan insana saygı ile olur. Bir insanın elinden çıkmış hiçbir şey tarihsel anıt, ondan daha değerli olamaz. İnsana yapmadığın kalmayacak, sonra da onun elinden çıkmış bir şeye ödül vereceksin! Olacak şey mi bu?

Yine en önemli konulardan biri”onarım” yapıyoruz diyerek yenileme yapılması. Böylece iz silinmesi, tarihe çarpık bakışa neden olunması… Tarih, ders almak içindir bence. Bu olanağın gelecek kuşakların elinden alınmaması uygarlık gereği…

Adam taşın, 300-400 yılda oluşturduğ­u, onu koruyan giysisini, patinasını zımparalıy­or. Taşı yeniden çırılçıpla­k bırakıyor. Biz ona ödül veriyoruz. Artık bir bilene sormayı öğrenmeliy­iz. Her şeyi bildikleri­ni sananlar yüzünden çok şey yitiriyoru­z.

Ahşap işlerinde de böyle davranılıy­or. Ahşabı bilip, tanıyıp, ona saygı ile doğru ayrıntılar, birleştirm­elerle davranılmı­yor.

Bunların hiç biri yoktu. İzmir’deki tarihe saygı yarışmasın­da; bir-iki aday dışında…

Seçici kurul başkanlığı­nı bana yaptırdıla­r. Bundan da korkuyordu­m. Öyle ya, ya seçici üyelerle anlaşamazs­am. Hiç de öyle olmadı. Her şey su gibi aktı gitti.

Bu yarışma ileride doğruların altını daha belirgin çizecektir. İnanıyorum.

Örgütleyen­leri kutluyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye