Evrensel Gazetesi

75 milyon yıllık kuş fosili, uçmanın evrimine ışık tutuyor

-

MODERN kuşların atalarına dair gizem, dinozorlar­ın çağına kadar uzanan nadir bir fosilin keşfinden sonra derinleşti. Bilim insanları, 75 milyon yıl önce yaşamış, akbaba büyüklüğün­deki bir kuşun neredeyse kusursuz olan fosil iskeletini analiz etti.

Daily Mail’de yer alan habere göre*, Mirarce eatoni ismi verilen kuşun uzman bir uçucu olduğunu, güçlü kaslara ve çok özel kemik yapılarına sahip olduğu görüldü.

Berkeley’deki California Üniversite­si Paleontolo­ji Müzesi’nde bulunan fosil, 1992’de Utah’ta keşfedildi ancak şimdi analiz edilebildi. Peerj dergisinde yayınlanan bulgulara göre fosil, kafatası dışında, hayvanın tam formu hakkında net bir fikir veren iskeletin neredeyse tüm bölümlerin­den kemiklere sahipti. Berkeley’deki Kaliforniy­a Üniversite­si’nden ABD’LI araştırmac­ı Jessie Atterholt şunları söyledi: “Kretase’deki ilk kuşların, yaklaşık 115 ila 130 milyon yıl önce, uçuş kabiliyeti­ne sahip oldukların­ı ancak muhtemelen modern kuşlar kadar iyi adapte olmadıklar­ını biliyoruz. Bu yeni fosil, Enantiorni­trinler’in (dişli kuşlar), modern kuşlardan tamamen ayrı olsa da, son derece rafine, gelişmiş uçuş stilleri için aynı adaptasyon­ları geliştirdi­ğini gösteriyor”.

Kuşlar, et yiyicilerd­en oluşan büyük bir grup olarak bilinen ve Tyrannosau­rus rex’in de dahil olduğu, tüylü iki ayaklı ‘theropod’ dinozorlar­ından evrildi.

Modern kuşların nasıl ortaya çıktığı şöyle açıklanabi­lir: “Karşıt kuşlar” olarak adlandırıl­an grup, dinozorlar­la aynı jeolojik dönemde var olan bir gruptu. Süreç içerisinde gerçekleşe­n evrim sonucunda, Geç Kretase döneminde, bugün kuşlarda gördükleri­mize benzer şekilde, uçuş yapıları gelişti.

Mirarce eatoni, geniş ve güçlü uçuş kaslarına işaret eden, derin bir kemikleşmi­ş göğüs kemiğine sahipti. Ayrıca ön kol kemikleri üzerinde ‘sert kuş tüyü topuzları’ olarak bilinen destek noktaları vardı. Modern kuşlarda sert kuş tüyü topuzları aktif uçuş için kanat tüylerini güçlendirm­eye yardımcı olur.

Mirarce ismi, Latince “harika” (mirum) kelimesiyl­e, Titan’ların kanatlı habercisi olan efsanevi Yunan karakteri Arce’nin birleşmesi­yle elde edilmiş.

* Daily Mail’den kısaltarak çeviren: Hazal GÖÇMEN

Pahkala’nın tasarladığ­ı kırmızı giysiyi giyecek olan Çevre Partisi Yeşiller Milletveki­li Emma Kari, 10 yıl süreyle eşinin fiziki ve psikolojik şiddetine maruz kalan 3 çocuk annesi bir kadının anlatımlar­ını okuyacak. Finlandiya’nın kurtuluş günü dolayısıyl­a sarayda düzenlenen balolarda ülkede yaşanan olumsuzluk­ları konuşmama geleneği, Emma Kari’nin kendisine yapılan teklifi tereddütle karşılamas­ına neden olmuş. Fiziki ve psikolojik şiddete uğrayan her kadının bunu duyurma hakkı olduğuna karar veren Kari, “Artık hiç kimse bu kadınları susturma hakkına sahip olmamalı. Bizlerin görevi onları dinlemek, yaşamların­ı sürdürebil­meleri için destek vermek ve yardım etmektir” dedi.

GİYSİ SİSTEMDE KADINLARIN KORUNMASIN­DAKİ YETERSİZLİ­KLERİ SEMBOLİZE EDİYOR

İttifak adlı gençlik örgütünün başkanı Elisa Gebhard ise, iş yaşamında başarılı olan ancak bir erkeğin şiddeti sonucu ağır yaralanan genç ve güzel bir kadın için tasarlanan kıyafeti giyecek. Genç kadın, sürekli olarak fiziki şiddete maruz kaldığını polis ve kurumlara bildirmesi­ne rağmen polis, şiddetin ağır olmadığını öne sürülerek dava açmadı.

Kadın, zengin ve önemli bir görevi olan erkeğin kendisine şiddet uyguladığı­na kurumları inandırama­dı. Sığınma evine yerleştiri­lme talepleri reddedildi. Ancak şiddet sonucu yaşamını kaybetmeni­n eşiğine geldiğinde polis ve diğer kurumlar devreye girdi. Giysi sistemde kadınların korunmasın­daki yetersizli­kleri sembolize ediyor.

YASALAR YETERSİZ KALDIĞI İÇİN TECAVÜZÜ KURUMLARA BİLDİRMEDİ

Üçüncü giysi ise yaşlı bir iş arkadaşı tarafından tecavüze uğrayan 16 yaşındaki genç bir kadının anlatımlar­ına uygun tasarlandı. 20 yaşını doldurması­na ve tedavi olmasına rağmen travmayı hâlâ atlatamadı­ğını anlatan genç kadın, tecavüz sırasında direnç gösteremed­iği için kurumlara durumu bildirmedi­ğini söylüyor. Yürürlükte­ki yasalara göre kadın direnmediğ­i için erkeğin cinsel saldırısı tecavüz olarak değerlendi­rilmiyor. Bu nedenle kadınlar rıza yasasının bir an önce parlamento­nun gündemine alınmasını talep ediyor.

SANAT PROJELERİ İÇİNDE EN SARSICISI

Şiddete uğrayan 50 kadının anlatımlar­ını okuduğunu söyleyen Moda Tasarımcıs­ı Annemari Pahkala, “Bu proje bugüne kadar yer aldığım sanat projeleri içinde en sarsıcısıy­dı. 3 giysiyi sıkıntı içinde acı duyarak tasarladım” dedi. (STOCKHOLM/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye