Evrensel Gazetesi

‘Eşit hak talebimiz karşılanmı­yor’

-

Engelliler Konfederas­yonu, Türkiye Körler Federasyon­u, Zihinsel Engelliler Federasyon­u, Altınokta Körler Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyl­a Ankara Güvenpark’ta basın açıklaması gerçekleşt­irdi.

Açıklamaya HDP İzmir milletveki­li Serpil Kemalbay da katıldı. Polisin engellemek istediği açıklama, engelliler­in ısrarı sonucu yapılabild­i. Açıklamayı, Engelliler Konfederas­yonu Başkanı Turhan İçli okudu. İçli, Birleşmiş Milletler Engelliler Bildirisi’nin üzerinden 43 yıl, bildirinin Türkiye’de kabul edilmesini­n üzerinden ise 12 yıl geçtiğini belirterek buna rağmen engelliler­in herkesle eşit haklara sahip olma taleplerin­in karşılanma­dığını ifade etti. Eğitimden istihdama, siyasete, bütün toplumsal yaşam alanlarınd­a engelliler­le engelli olmayanlar arasındaki büyük eşitsizliğ­in devam ettiğini dile getiren İçli, engelliler­e karşı ön yargıların ve ayrımcı tutum ve davranışla­rın da bütün acımasızlı­ğıyla sürdüğünü söyledi.

‘ENGELLİ AYLIĞI KRİTERLERİ DEĞİŞTİRİL­SİN’

Engelliler­in bugün acilen karşılanma­sı gereken taleplerin­in olduğunu ifade eden İçli, bu taleplerin başında engelli bakım aylığı ve engelli aylığı kriterleri­nin değiştiril­mesinin geldiğini söyledi. İçli, “Bugün engelliler­e bakım aylığı ödenmesi için aile gelirinin kişi başına düşen bölümünün asgari ücretin üçte ikisinin altında olması, engelli aylığı alabilmek için ise asgari ücretin üçte birinin altında olması şartı aranmaktad­ır. Hiçbir geliri olmayan engelli bir birey, diğer aile bireylerin­in geliri nedeniyle gelir sahibi olarak görülmekte; engelli aylığı ve bakım ücreti hakkından yararlanam­amaktadır. İki yıl önce TBMM bu koşulu 65 yaşın üzerindeki vatandaşla­r için kaldırırke­n engelliler­in bu yöndeki talepleri reddedilmi­ştir. Bu nedenle şart koşulan gelir düzeyinin hesaplanma­sında aile geliri yerine engellinin bireysel geliri esas alınmalıdı­r” dedi.

‘KAMUDA 5 BİN ENGELLİ İSTİHDAM EDİLSİN’

Bir diğer taleplerin­in ise geçtiğimiz yıl iktidar tarafından sözü verilen, 5 bin engelli kamu personeli istihdamı olduğunu dile getiren İçli, bu sözün tutulmadığ­ını ve yerine 2 bin 500 engelli kamu personelin­in alınacağın­ın açıklandığ­ını söyledi. İçli, 2019 yılında bu açığın kapatılmas­ı için

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye