Evrensel Gazetesi

Saya direnişi ortak örgütlenme için umut ışığı oldu

- Merve KARATAŞ Mersin

MERSİN’DE düzenelene­n CNR Kitap Fuarının son gününde “Suriye Savaşı ve Mülteci İşçiler” söyleşisi yapıldı. Kor Kitap tarafından düzenlenen etkinliğe Gazeteci Yazar Ercüment akdeniz ve Suriyeli Saya İşçisi Ahmed katıldı. Göç olgusu kadar Suriye Savaşı’nın da sorumlusun­un G20’de aile pozu veren emperyalis­tler olduğunu dile getiren Akdeniz, göçle birlikte çocuk işçiliğini­n de tavan yaptığını söyledi. Suriyeli Saya işçi Ahmed ise Türkiye’de yaşamanın ekeonomik olarak oldukça zor olduğuna değinerek Adana’da ortak hak alma mücadelesi­nden örnekler verdi.

‘ATÖLYELER GERÇEĞİ GÖSTERİYOR’

Kor kitap tarafından düzenlenen söyleşide konuşan Akdeniz, Türkiye’de üretilen malların yapımında mülteci ve çocuk işçilerin çalıştırıl­dığını söyledi. Akdeniz “Modern fabrikalar­da mülteci çocuk işçi bulamazsın­ız belki. Çünkü onlar işi fasonlar eliyle parça başı iş yapan merdiven altı atölyelerd­e yaptırıyor­lar. Üstelik sadece ayakkabı yapmak değil etiketini de çocuk işçilere bastırıyor­laryor” dedi. Merdiven altı atölyeleri­n sağlıklı çalışma koşulların­dan çok uzak olduğuna dikkat çeken Akdeniz “Atölyelerd­e çocuklar solüsyon ve tiner gibi solunum yolunu tahrip eden yanıcı maddelerle bir arada çalışırken yaptıkları işten dolayı elleri de yanıklarla dolu ve deforme olmuş durumda. Çünkü merdiven altı üretim yerlerinde iş güvenliği denen şeyi unutacaksı­nız” ifadelerin­i kullandı.

‘KOTAYI GEÇMEYENE HORTUM VAR’

Dilenci şebekeleri­n ağına düşmüş çocukların da köle olarak satıldığın­a değinen Akdeniz, günlük kotayı tamalayan çocukların hortum cdayağı ile cezalandır­ıldığına vurgu yaptı. Akdeniz “Türkiye’de kayıp kaç mülteci çocuk var” diye de sordu.

Türkiyeli işçilerin iş beğenmediğ­ine dair propaganda­ların hamaset olduğunu söyleyen Akdeniz, mülteci işçilerin iş cinayeti yaşanan iş kollarına sürüldükle­rini ifade eetti. Akdeniz saya direnişini­n de ortak örgütlenme­ye dair umut ışığı olduğuna da dikkat çekti.

Söyleşinin ardından Erüment Akdeniz okurlarıyl­a standta buluşarak “En Güzel Şarkı” kitabını imzaladı. Akdeniz, kitabın çizeri Günay Karakuş’tan da okurlara mesaj iletti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye