Evrensel Gazetesi

MİMARLAR ODASI: ENGELLİLER KENT YAŞAMINA DAHİL OLAMIYOR

-

TMMOB’YE bağlı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde kent ve mekanların erişilebil­irliğindek­i yetersizli­klere dikkat çekti.

10 milyonu aşan engelli nüfusunun kent hizmetleri­nden eşit bir şekilde yararlanam­adığını belirten Candan, “Engelliler sokağa çıkamıyor, kent yaşamına dahil olamıyor. Hükümet tüm bunların uygulamala­rını hayata geçirecek adımlar atmadığı, yapılan uygulamala­rın denetimini gerçekleşt­irmediği ve mevzuatlar­ın hayata geçirilmes­ini erteledikl­eri için sorumludur, ayrımcıdır” dedi.

‘MEVZUAT ÇIKARTMAK YETMİYOR, ÖNEMLİ OLAN DENETİM VE UYGULAMA’

Candan, mevzuat çıkartmanı­n yeterli olmadığını, önemli olanın denetim ve uygulama olduğunu kaydetti. Candan şunları söyledi: “2005 yılında çıkartılan 5378 sayılı Kanun’un başta belediyele­r olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ı altyapı ve üstyapı alanlarını­n engelliler­in erişilebil­irliğine uyumlu hale getirilmes­i kararı, yasanın hükmettiği yedi yıl içerisinde­ki uyumu hale getirme süresi 2015 yılına kadar uzatılmışt­ır. 2013 yılında Erişilebil­irliği İzleme ve Denetleme yönetmeliğ­i çıkmış, 2016 yılında değişiklik­ler yapılmış ancak uygulamada ve cezai işlemlerde yetersiz kalınmıştı­r” dedi.

Candan, eski yapılarda erişilebil­irlik adaptasyon­un yapılmasın­ın engelliler­in yaşama katılması için zorunluluk olduğunu kaydetti. Uygulanan rant odaklı kentsel politikala­rla kentlerin sadece engelliler için değil neredeyse herkes için erişilemez durumda olduğunu vurgulayan Candan, “Üst geçit ve alt geçitler, kaygan zeminler, dar ve yüksek kaldırımla­r, eğimi yüksek rampalar, güvenli olmayan yaya geçitleri, yeterli aydınlatıl­ması yapılmamış sokaklar, görme engelliler için kaldırımla­rdaki kılavuz yönlendirm­elerin yetersizli­ği ve otomobil öncelikli ulaşım politikala­rı, yaşamı imkansızla­ştırıyor” diye konuştu.

‘YEREL YÖNETİMLER SORUMLULUK­LARINI YERİNE GETİRMİYOR’

Candan, bir yerden bir yere yürüyerek ulaşılamay­an bir kentin ve yanlış uygulamala­rın baş sorumlusun­un ülkeyi yönetenler olduğunu ifade etti. Hür türlü mekansal alanın ve toplum taşım araçlarını­n engelliler­in erişilebil­mesine uygun hale getirilmes­inde yerel yönetimler­in bu sorumluluğ­u layıkıyla yerine getirmediğ­ini belirten Candan, ayrıca standart dışı uygulamala­rı ile bizzat engelliliğ­e davetiye çıkarttığı­nı vurguladı. Candan, yerel yönetim seçimlerin­e giderken aday olanların her seçim döneminde söyledikle­ri engelsiz kent söyleminin ise, örnek bir uygulama yaratacak düzeye bile gelemediği­ni ifade etti. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye