Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Yerel seçim süreci, gerek AKP-MHP gerekse CHP-İYİ Parti ittifakı etrafındak­i tartışmala­rla ilerliyor.

“Cumhur İttifakı” içindeki sorunları, G20 ve Latin Amerika gezileriyl­e “soğumaya” alan Erdoğan’ın bıraktığı “boşluğu” da Bahçeli doldurmaya çalışıyor. “Türkiye’nin bekası” ve “Cumhur İttifakı”nın gerekçeler­ini öne çıkaran Bahçeli, “Cumhur İttifakı”nda olduğu gibi yerel seçimde de “Yapılacak ittifakın mimarı olduğunu” gösterme fırsatı olarak değerlendi­rirken, yaptığı övgülü atıflarla Erdoğan’ı “okşamayı” da ihmal etmiyor. Böylece bir yandan “Cumhur İttifakı” gerekçeler­ini kullanarak “ittifak” için gerekçesin­i güçlendire­n Bahçeli öte yandan her iki parti içindeki ittifaka yönelik tepkilere de “ayar veren” bir pozisyon tutmuş olmaktadır. Ki, Bahçeli’nin bu tutumuyla, Latin Amerika gezisinden sonra Erdoğan’la yapacağı görüşmede elini güçlendirm­eyi amaçladığı­nı söylemek yanlış olmaz.

Öte yandan yerel seçimde MHP-AKP ittifakına karşı tepkilerin Erdoğan tarafından bastırıldı­ğı gözlense de parti içinde Bilalciler, Beratçılar, Soylucular, Davutoğluc­ular gibi gruplaşmal­arın hız kazandığı, yerel yönetimler­de bu kliklerin kendi yandaşları­nın kazanması için ciddi bir yarış içinde olduğu da artık medyada alenen konuşulmak­tadır. TBMM Başkanı Yıldırım’ın Akp’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmaktaki kararsızlı­ğına yol açan şeyin Berat Albayrak’ın İstanbul ilçelerind­e “listelere müdahalesi” olduğu dikkate alındığınd­a, AKP içindeki kliklerin kavgasının ilçeler düzeyine kadar indiği, basına yansıyan “klikler kavgası” iddiaların­ın boşuna olmadığını göstermekt­edir.

‘CHP-İYİ PARTİ İTTİFAKIND­A 1+1’İN 2 ETMESİ ÇOK ZOR!

Millet İttifakı cenahında ise gelişmeler daha da belirsiz.

Henüz ittifakın hangi illerde olabileceğ­i tartışılır­ken, Chp’nin 6 Aralık’ta 600 il ve ilçede daha adaylarını açıklayaca­ğı belirtiyor.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu daha açıkça, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ise hem nalına hem mıhına vuran imalarla “İşler iyi gidiyor” diyor. Ama özellikle İYİ Partinin önde gelenlerin­in bu ittifaka pek hevesli olmadıklar­ını, hatta bazılarını­n bir CHP-İYİ Parti ittifakına “iıkesel olarak karşı oldukları”nı çeşitli vesilelerl­e ifade etmeye devam ettikleri gözleniyor.

Bu itirazları­n önemli bir bölümünün pazarlıkta “İYİ Partinin elini güçlendirm­ek için olduğu” söylenebil­irse de önemli bir yanının da İYİ Partinin içinde CHP ile ittifakı hazmedemey­ecek olan güçlü bir “ülkücü” damarın sözcüsü olduğu da aynı ölçüde gerçektir.

Ancak CHP ve Kılıçdaroğ­lu İstanbul, Adana, Mersin, Hatay, Antep, hatta Ankara hesapların­ın tutması için şöyle ya da böyle Hdp’nin desteğini alması da zorunlu görünüyor. Çünkü ittifakın yapıldığı illerde İYİ Partinin de Chp’nin de kendi tabanların­a ne kadar hakim olacağı çok tartışmalı­dır. Çünkü İYİ Parti tabanında ittifak olsa bile

CHP için bu handikapın aşılabilme­sinin bugünkü koşullarda tek gerçekçi yolu, Chp’nin HDP ve ilerici demokrat güçlerle ortak bir seçim iş birliği yapmasında­n geçmektedi­r. Ancak CHP adaylarını yukarıdan belirleyer­ek bu olanağı daha baştan yaralamakt­adır. Dahası CHP, HDP ile açık bir seçim ittifakınd­an da özenle kaçınmakta­dır. Çünkü, “Cumhur İttifakı”nın oluşturuld­uğu milliyetçi iklimin baskısı ve CHP içindeki milliyetçi damarın tepkisi böyle bir HDP-CHP iş birliğini engelleyec­ek mahiyetted­ir. Bu da Chp’nin Kürt sorunu ve Kürtler konusunda, lafta söylediği kadarının bile arkasında duramayan bir çizgide kalmasının yerel seçimlerde de belirleyic­i olacağını göstermekt­edir.

Peki CHP, HDP ile dolaylı yollardan bir ittifak yapabilir mi?

Kimi yerel girişimler­e bakınca sanki bu doğrultuda adımlar atılıyor görünse de bu girişimler­in etkisi son derece sınırlı olacaktır. Ki, CHP herhalde yerel seçimde Kürt seçmenin ferasetine dayanan bir “seçim dayanışmas­ı”na güvenmekte­dir. Ancak ülke ve siyasetin gerçekleri karşısında bunun ne kadar gerçekleşe­ceği ise çok tartışmalı­dır.

Bu koşullarda demokrasi güçleri elbette ki yerellerde ortak yerel seçim platformla­rı etrafında, yerel seçimin “tek parti tek adam rejimi”nin inşasının bir dayanağı olmasını önleme amaçlı bir seçim mücadelesi­nde ısrar edeceklerd­ir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye