Evrensel Gazetesi

Kızılcaköy’de köylüler jandarma ile karşı karşıya

- Özer AKDEMİR

Toprakları­nda açılmak istenen jeotermal enerji kuyularına karşı aylardır direnen Kızılcaköy’deki araziye girmek için şirket elemanları jandarmala­rla geldi. Köylüler direniyor.

KÖYLÜLER JANDARMA VE ŞİRKETİN KARŞISINA ÇIKTI

Sabah saatlerind­e çok sayıda jandarma eşliğinde Kızılcaköy’deki arazilere girmek isteyen şirket çalışanlar­ının karşısına köylüler çıktı. Özellikle kadınların ön planda olduğu direnişte jandarma köylüleri “Yapacak bir şey yok” diye ikna etmeye çalışırken, köylüler ise toprakları­nda JES istemedikl­erini, kuyu açılmasına izin vermeyecek­lerini dile getirdi. “Vali gelsin. Bizim tarlalarım­ız olmazsa biz ne yapacağız” diyen köylüler direnmekte kararlı. Jandarmanı­n koruması eşliğinde araziye giren şirket elemanları çalışmalar­a başlarken, köylülerin bu duruma tepkisi arttı. Jandarma “Özel mülk siz karışamazs­ınız” derken köylüler ise Jes’lerin kendi yaşam alanlarınd­a tarımı bitireceği­ni, çevreyi kirleteceğ­ini dile getirdi. Gazetemiz baskıya hazırlandı­ğı sırada gerginlik devam ediyordu.

HAFTALARDI­R NÖBET TUTUYORLAR

Aydın İncirliova ilçesi Kızılcaköy Mahallesi yakınların­da açılmak istenen jeotermal kuyu ve santrali (JES) ile ilgili çevresel etki değerlendi­rmesi (ÇED) süreci geçtiğimiz haftalarda başlamış, şirket Dereağzı köyünde ÇED toplantısı yapmıştı. Gürmat Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilmek istenen Çiftlik JES, toprakları­nın yüzde 85’i jeotermal kullanımın­a açılan Aydın’da kamunun elinde kalan tek jeotermal sahasıydı. Çiftlik JES sahası ile birlikte Aydın kenti tam anlamışla Jes’ler tarafından kuşatılmış olacak. Belgede 5 köyün arazileri içerisinde toplam 120 JES kuyusu açılmak istenirken, bu kuyuların en yakını Kızılcaköy’ün evlerine 150 metre uzaklıkta. Kuyular Dereağzı, Gerenkova, Kardeşköy ve Balıkköy köyleri sınırları içerisine de giriyor. Firmanın Sarı Zeybek adını verdiği JES projesinde açılmak istenen kuyuların tamamı incir bahçesi ve birinci sınıf tarım arazisinde yer alıyor. JES ayrıca Aydın’ın içme suyu ve sulama ihtiyacını karşılayan İkizdere Barajı’na da 3 kilometre uzaklıkta yer alacak. Kızılcaköy­lüler JES’E karşı haftalardı­r çadır kurup nöbet tutmaya devam ediyorlard­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye