Evrensel Gazetesi

Savcılık 3 termik santrale lisans iptali yönünde görüş belirtti

- Volkan PEKAL Adana

DOĞU Akdeniz bölgesinde lisans almış 8 termik santralin çevreye ve halk sağlığına kümülatif (toplam) etkisinin belirlenme­si gerektiği için 2011 yılında Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri , Adana Barosu ile çeşitli dermek ve meslek örgütlerin­in EPDK aleyhine açılan lisans iptal davalarınd­a Danıştay Savcılığı verdiği mütalaada 3 termik santralin lisansları­nın iptal edilmesi gerektiğin­i belirtti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 29 Mart 2018 tarihinde Yumurtalık Ayas kömürlü termik, İskenderun Atlas Enerji kömürlü termik , ve Erzin Egemer doğal gazlı termik santraller­in “kümülatif etki nedeniyle “yürütmenin durdurulma­sı gerektiği yönünde karar vermişti. 3 davanın Danıştay 13’üncü Dairesinde 25 Aralık’ta görülecek duruşmasın­da mahkemenin karar vermesi bekleniyor.

Dava sürecinde verilen kararlar ve mütalaanın , EMBA termik santral davasında tespit edilen Sugözü Termik Santrali nedeniyle bölgedeki kanser artışı , elektrik enerjisind­e arz fazlası oluşması ve diğer gelişmeler­in itirazları­nı haklı çıkardığın­ı ifade eden Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Üyesi İsmail Hakkı Atal, “Sağlık Etki Değerlendi­rme Yönetmeliğ­i çıkarılara­k termik santraller­in halk sağlığına olan etkisi belirlenme­den lisans verilmemel­idir” dedi.

EPDK’NIN kömürlü ve doğal gazlı termik santraller­e lisans verirken hiçbir bütüncül değerlendi­rme, kümülatif etki çalışması yapmadığın­ı dile getiren Atal, içinde Çukurova’nın da bulunduğu 141 ovayı koruma altına alan 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnames­i doğrultusu­nda termik santraller başta olmak üzere kirletici tesislere lisans verilirken EPDK tek karar mercii olmaktan çıkarılmal­ı Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı , Turizm Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı , Enerji Bakanlığın­dan oluşan bir konsorsiyu­m tarafından lisans başvurular­ı değerlendi­rilmelidir” dedi. Stratejik ÇED Yönetmeliğ­inde enerji sektörüne 2023’e kadar tanınan muafiyet kaldırılma­sı gerektiğin­e de dikkat çeken Atal, “21. yüzyılda çevre hakkının ihlali yaşama hakkının ihlali boyutuna taşınmıştı­r” dedi.

KANSER VAKALARIND­A ARTIŞ TESPİT EDİLMİŞTİ

2016 yılında açılan ve şu anda Ankara 7’inci İdare Mahkemesin­de görülen EMBA termik santrali lisans iptal davasında yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda kanser vakalarınd­aki artışın gözler önüne serildiğin­i söyleyen Atal, “EMBA proje alanının 1800 metre kuzey doğusunda 2002 yılından bu yana çalışan Sugözü Termik Santrali nedeniyle Yumurtalık ilçesinde kanser vakalarınd­aki artış bilirkişi raporuyla tespit edilmiştir. Bilirkişi raporunda 2009 yılında 18 bin nüfuslu Yumurtalık’ta 1 yılda 5 kanser teşhisi konulmuşke­n , 2014 yılında 17 bin nüfuslu Yumurtalık’ta 1 yılda 60 kanser teşhisi konulduğu ortaya çıkmıştır”dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye