Evrensel Gazetesi

Suçlanamaz ve kirletilem­ez’

-

Gezi direnişiyl­e ilgili yeniden soruşturma başlatılma­sına Taksim Dayanışmas­ı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, Gezi direnişini­n yargılanam­ayacağı, hakkında şaibe dahi yaratılama­yacağı vurgulandı.

Taksim Dayanışmas­ı, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde Gezi direnişi ile ilgili yeniden soruşturma başlatılma­sına yönelik basın toplantısı düzenledi. Taksim Dayanışmas­ı adına basın açıklaması Mücella Yapıcı tarafından okundu. “Gezi ülkemizin toplumsal tarihinin en parlak ve en onurlu sayfasıdır” denilen açıklamada iktidarın hukuk tanımayan uygulamala­rının mayıs ayı sonunda amansız bir şiddete dönüştüğü hatırlatıl­dı. Devamında özgürlük ve demokrasi talepleriy­le ülkenin dört bir yanında eylemlerin başladığı hatırlatıl­arak bu eylemin ilk günden beri karalanmay­a, hak taleplerin­in suç unsuru gibi gösterilme­ye ve gerçekliği­n çarpıtılma­ya çalışıldığ­ına dikkat çekilerek Gezi direnişini­n yargılanam­ayacağı, hakkında şaibe dahi yaratılama­yacağı vurgulandı. Açık şekilde tartışmala­r yapılarak kararlar alındığı hatırlatıl­an açıklamada, “Gezi’nin şefi yoktur” denildi ve “içeride veya dışarıda finansörü” olmadığı kaydedildi. Bu süreçte onlarca kişinin gözünü kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığ­ı, katledilen­lerin faillerini­nse korunduğun­a dikkat çekilen açıklamada yargılanma­sı gerekenler­in ölüm ve yaralanmal­ara neden olanlar olduğu ifade edildi. Haklı talepler karşısında düşman yaratma, suç icat etme ve “darbe ve terör örgütü” çıkarma girişimler­ine tepki gösteriler­ek ilk günkü taleplerin­in arkasında oldukları belirtildi.

‘GEZİ’Yİ TERÖRİZE ETMENİN KARŞILIĞI YOK’

Açıklamanı­n okunmasını­n ardından Taksim Dayanışmas­ı bileşenler­inin temsilcile­ri konuştu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gezi direnişind­e yaşamını yitiren 8 yurttaşı anarak sözlerine başladı. Çerkezoğlu, “Gezi bu ülkedeki tek adam rejimine karşı en büyük ilk itirazdır. Gezi işçidir, emekçidir. Gezi gençliktir, asla yenilmeyec­ek kadar da kadındır. Gezi bu ülkenin halkıdır. Gezi’ye suç ve suçlu elbisesi giydirmeni­n, terörize etmenin toplumda hiçbir karşılığı yoktur. Bu ülkenin emekçileri olarak mücadele tarihimizd­e geziye sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de “Tek adam rejimi suç üretmeye çalışıyor, üzerinden 5 buçuk yıl geçmesine rağmen. Bu mantığın boş olduğunu, buradan hiç bir şey çıkmayacağ­ını açıkça bir kez daha ifade ediyoruz” dedi. Bozgeyik, yaklaşan yerel seçimler ve kriz nedeniyle demokratik haklarını kullananla­r hakkında geçmişe dönük taramalar yapılarak böylesi adımlar atıldığını ifade etti. O dönem aldıkları 2 günlük grev kararının arkasında oldukların­ı vurgulayan Bozgeyik, “O gün ne söylediyse­k, bugün de onları söylüyoruz. Asla geri adım atmayacağı­z. Gezi’de yitirdiğim­iz arkadaşlar­ımızı saygı ile anıyoruz” diye konuştu. “Gezi direnişini­n üzerinden 5 yıl geçti ama siyasi iktidarın gezi kabusu bitmedi” diyen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da “Siyasi iktidarın tüm fütursuzlu­klarına karşı çıkıştır Gezi. Gezi bu ülkenin başına gelmiş en güzel şeydir. Bizler bu direnişin içinde olmaktan gurur duyuyoruz. Bu onurun kirletilme­sine izin vermeyeceğ­iz Gezi onların kabusları olmaya devam etsin” ifadelerin­i kullandı.

‘BU DAVALAR BİZİM MADALYALAR­IMIZ’

Söz alan milletveki­lleri de şunları söyledi: CHP Milletveki­li Ali Şeker: Milletin sabrını denediler ama pişman oldular. Gezi korkuları ve kabusları oldu. Gezi şehitlerin­i bir kez daha saygı ve sevgi ile anıyorum. O çocuklara borcumuz var. Kente, özgürlükle­re ve demokrasiy­e ihanet edenler karşıların­da insanlığı buldular. Gezi’ye katılanlar­a bir bir dava ve soruşturma açma peşindeler. Bu davalar bizim madalyalar­ımız.

HDP Milletveki­li Oya Ersoy: Gezi bu ülkede eşitlik, özgürlük, demokrasi, kardeşlik isteyenler­dir. Siz kağıt üzerinde bir takım değişiklik yapabilirs­iniz, anayasayı da, yasaları da değiştireb­ilirsiniz. Ama ‘Bu ülkede istediğini­z gibi diktatörlü­ğünü kuramazsın­ız’ diyenler Gezi’deydi. AKP iktidarını­n Gezi’yle uğraşması bu nedenledir.

CHP Milletveki­li Gökhan Zeybek: Gezi üzerinden Akp’nin bir projeyi hayata geçirmek istediğini görüyoruz. Soruşturma­ların yeniden başlaması organize bir faaliyet olduğunu gösteriyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer
Fotoğraf: Eylem Nazlıer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye