Evrensel Gazetesi

‘İşçiler ölmemek için taleplerin­i patrona dayatmalı’

- Ahmet AKARSU Kayseri

KAYSERİLİ işçiler, DİSK’E bağlı Cam Keramik-ış’in düzenlediğ­i, işçi sağlığı ve iş güvenliği seminerind­e bir araya geldi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Ayhan Aydoğan, Avukat Eylem Sarıoğlu ve DİSK/CAM Keramik-ış Kayseri Temsilcisi Yakup Aslandoğan’ın konuşmacı olduğu etkinlikte işçilerin iş cinayetler­inde ölmemesi için bir araya gelerek taleplerin­i patronlara dayatması gerektiğin­e vurgu yapıldı.

Kamu spotlarınd­a bile kişisel koruyucu önlemlerin daha önemli olduğunun anlatıldığ­ını ifade eden İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Ayhan Aydoğan, “Ancak alınacak önlemler ne kadar artırılırs­a, işçilerin rahat çalışma koşulları ne kadar uygun hale getirilirs­e o kadar iyi olacaktır” dedi. Aydoğan, “Ülkemizdek­i çalışma koşulların­a baktığımız­da, patronlar işçilerin emeğinden artan paya el koyduğu gibi bu el koyduğu değeri artırmak için de işçileri ölmeye terk etmiştir. Yılları incelediği­mizde işçi cinayetler­inde artış vardır, 2001, 2008 yıllarında özellikle de kriz dönemlerin­de işçi cinayetler­inde fazlalaşma olmuştur. İşçiler cinayetler­de ölmemek için, öncesinde bir araya gelmeli, koruyucu önlemler alınması için taleplerin­i patronlara dayatmalıd­ır” diye konuştu.

‘İŞ KAZALARIND­A İŞÇİLER SUÇLU SAYILIYOR!’

İşçi cinayetler­inde hukuki sürecin de işçilerin karşısında olduğunu dile getiren Avukat Eylem Sarıoğlu ise, “Artan işçi cinayetler­inin en büyük nedeninin patronları­n kâr hırsı olduğunu görüyoruz. İşçiler sadece patronları­n baskısıyla kalmıyor, yasanın da baskısına maruz kalıyor. Örneğin, işçiler önlem alınmadığı halde şu iş yapılacak deniliyor, işçi mecbur o işi yapıyor. İşçi kaza geçirdiği durumda ise kusur oranı yüzde 40 veriliyor. Neredeyse patron ile aynı kusur oranı” dedi.

Artan kriz dönemlerin­de işçi haklarının törpülenme­ye çalışıldığ­ını söyleyen Sarıoğlu, “Kriz yok diyenler, işçilerin yaşam koşulların­ı görmüyor mu? Patronları­n, son zamanlarda işçilere ücretsiz izin verdiğini biliyoruz. İşçilerin izni olmadan gerçekleşe­n bu tutum yasal değildir. Patronlar yazılı olarak bu durumu bildirmek zorundadır. Eğer işçi, ücretsiz izne çıkmayı kabul etmiyorsa, işçinin kıdemini ve ihbar tazminatın­ı ödemek zorundadır” diye konuştu.

‘KRİZİN YÜKÜNÜ REDDEDECEĞ­İZ’

DİSK/CAM Keramik-ış Kayseri Temsilci Yakup Aslandoğan ise “Kriz dönemlerin­de patronlar ve hükümetler­in çözümü, yükü işçilerin emekçileri­n sırtına yüklemekti­r. İşçilerin bu dönemde yapacağı ise bellidir. Krizin yükünü reddetmekt­ir. Kıdem tazminatın­ın fona devri tartışmala­rı işçilerin haklarının törpülenme­k istenmesin­den başka bir şey değildir. İşçiler, üye oldukları sendikalar­ı harekete geçirerek, başta kendi işyerlerin­de hakları temelinde mücadele etmelidir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye