Evrensel Gazetesi

Asgari ücret eridi Türkiye Çinleşiyor

-

DİSK Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan “Asgari ücret gerçeği” raporuna göre asgari ücret, enflasyon ve Tl’deki gerilemeyl­e beraber erirken, Türkiye’nin asgari ücreti Çin’in ortalama asgari ücretine yaklaşıyor. Tüm gelişmeler asgari ücretlinin aleyhine gerçekleşi­rken, asgari ücretlinin patronlara maliyeti ise her geçen gün düşüyor.

Türkiye’de 10 milyon işçi asgari ücret civarında çalışırken, toplu sözleşme kapsamının düşük olması asgari ücretli çalışan sayısını artıyor. Türkiye’de asgari ücretle çalışanlar­ın toplam çalışanlar­a oranının yüzde 43 olduğunu belirtilen rapora göre Türkiye bu oranla Avrupa’da birinci olurken, Türkiye’ye en yakın oran yüzde 19 ile Slovenya’da gerçekleşt­i. 2015 yılı itibariyle AB ülkeleri ortalama toplu iş sözleşmesi kapsamı ise yüzde 60.

10 MİLYON İŞÇİ ASGARİ ÜCRET CİVARINDA ÜCRET ALIYOR

“Asgari ücret, işçinin cebine giren en az ücretten çok daha fazla anlam ifade ediyor” denilen raporda, “Asgari ücret bütün ücretli çalışanlar­ı ilgilendir­iyor. 10 milyon işçi asgari ücret civarında ücretle çalışıyor” denildi.

ASGARİ ÜCRET ‘ALAMIYOR’

Rapora göre Türkiye düşük asgari ücretli ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, OECD verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından OECD ülkeleri içinde 18. sırada yer alıyor. Türkiye, İsrail, İspanya, Kore, Slovenya, Portekiz ve Polonya’dan daha düşük alım gücü olan asgari ücret düzeyine sahipken, raporda Tl’de yaşanan değer kaybının Türkiye’nin asgari ücretin alım gücünü daha da aşağı çekeceği ifade edildi.

HÜKÜMET-İŞVEREN TARAFI İŞÇİYİ DİKKATE ALMIYOR

Asgari ücret tespit komisyonu kararları çoğunlukla oy çokluğuyla alınıyor. 2000 yılından bu yana gerçekleşe­n komisyonla­rda tespit edilen asgari ücrette 3 kez oy birliği çıkarken, tespit edilen asgari ücrete 13 kez işçi temsilcisi muhalefet etti. Yalnızca 2 kere işveren tarafı muhalif oldu.

Rapora göre sendikalı işçiler daha

yüksek ücret alıyor. Asgari ücret civarında çalışan sayısının oldukça yüksek olmasının esas nedeninin sendikalaş­ma ve toplu pazarlık kapsamının oldukça düşük olması olduğu belirtilen raporda, “Türkiye’de resmi sendikalaş­ma oranı yüzde 12, toplu sözleşme kapsamı yüzde 7, özel sektörde yüzde 5.5 civarındad­ır” denildi. Buna göre Türkiye’de sendikalı işçiler ortalama olarak 2 bin 260 lira ücret alıyor. Türkiye’de asgari ücretin altında çalışan sayısı ise 1 milyon 800 bin kişi.

Emekçiler arasındaki cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğ­i ise, kadın ve erkeklerin ortalama kazançları­nın asgari ücrete oranıyla ortaya konuldu. Buna göre büro faaliyetle­rinde kadınların ortalama kazancının asgari ücrete oranı yüzde 82 iken, erkeklerde bu oran yüzde 128 olarak hesaplandı. Aynı faaliyet alanında erkeklerin ortalama kazancı, erkeklerle aynı işi yapan kadınlara göre

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye