Evrensel Gazetesi

DİSK: Asgari ücret net 2 bin 800 TL olmalı

-

DİSK 2019 yılı için talep ettiği asgari ücret rakamını 2800 TL olarak açıkladı. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısı­na DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK yönetim kurulu üyeleri ve DİSK’E bağlı sendika yöneticile­ri katıldı. Asgari ücretin on milyonları­n derdi olduğunu belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kriz koşulların­da ücretleri baskılamay­a dönük yaklaşımla­r, ‘fedakarlık’ söylemleri artmaktadı­r. Kapitalizm­in her krizinin faturasını işçilere keserek, sermayeyi kurtarmaya yönelik neoliberal politikala­r işçilere ve memlekete zarar vermiştir” dedi.

Asgari ücret pazarlığın­ın sıradan bir pazarlık olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, “Asgari ücret yıllardır Asgari Ücret Yönetmeliğ­ine aykırı biçimde düşük belirlenme­ktedir” dedi. Çerkezoğlu, 2019 asgari ücretine dair taleplerin­i şöyle sıraladı:

Q Asgari ücret geçim ücret olmalıdır.

Q Asgari ücret hesabında uluslarara­sı standartla­ra uyulmalıdı­r.

Q131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmal­ı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılma­lıdır.

Qtespit komisyonun­a bütün işçi konfederas­yonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenme­li ve uyuşmazlık durumunda toplu eylem hakkını da içermelidi­r.

Q İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalı­dır.

Q Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdı­r.

Q Asgari ücret yıllık olarak hesaplanma­lı, tümüyle vergi dışı bırakılmal­ıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye