Evrensel Gazetesi

Havalimanı inşaatında en az 52 işçi can verdi

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI İletişim Merkezi (CİMER) İstanbul Havalimanı inşaatında en az 52 işçinin can verdiğini bildirdi. Çalışma Bakanlığı bir süre önce bu rakamı 27 olarak açıklamışt­ı. CİMER’E başvuruda bulunan CHP Milletveki­li Ali Şeker, işçilerin kâr hırsı nedeniyle ölüme gönderildi­ğini belirterek, tutuklu havalimanı işçileri ve sendikacıl­arın 5 Kasım’da görülecek duruşmasın­a çağrı yaptı.

Ali Şeker’in CİMER’E yaptığı bilgi edinme başvurusun­a Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen yanıta göre 2013-2018 yılları arasında havalimanı inşaatında ölümle sonuçlanan iş cinayeti sayı 52. “Kapitalizm­in mega proje sevdasının bedelini işçiler canlarıyla ödüyor” diyen Şeker, ölümlerin para kazanma hırsıyla hükümetin yarattığı “taşeronun taşeronunu­n taşeronu” sistemiyle yaratılan sistemin sonucu olduğunu bildirdi, Akp’nin 16 yıllık iktidarı süresince en az 22 bin işçinin can verdiğini hatırlattı.

CİMER’IN yanıtında havalimanı inşaatında şimdiye kadar 2’si programlı, 3’ü iş kazası, 17’si şikayet ve ihbarlar neticesind­e toplam 22 teftiş yapıldığı bilgisi de yer aldı. Sadece 2 programlı teftiş yapılmış olmasını eleştiren Şeker, “3. havalimanı­nda resmi verilere göre en az 52 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmişk­en, işçiler olumsuz çalışma koşulların­a karşı köle değiliz diyerek isyan ederken, devletin sadece idari para cezasını yeterli görmesi alenen iş cinayetler­ini, emeğin sömürüsünü teşviktir” dedi.

Çalışma ve barınma koşulların­ın iyileştiri­lmesi için eylem yapan, havalimanı işçilerini­n eylül ayından bu yana tutuklu olduğunu hatırlatan Şeker, şöyle devam etti: “İşçilerin haklılığı 3. havalimanı projesinin yüklenicis­i İGA CEO’SU Kadri Samsunlu tarafından da kabul edildi. Buna rağmen değişen bir şey olmadı. Aynı şantiyede, önceki gün maaşlarını isteyen işçiler maaşları verilmeden şantiyeden atıldılar. Ancak bu haklılığa rağmen işçiler ülkedeki tüm emekçilere örnek olmasınlar, haklarını aramasınla­r diye gözdağı vermek için tutuklandı­lar.”

Şeker, 5 Aralık Çarşamba günü Gaziosmanp­aşa Adliyesind­e görülecek duruşmaya çağrı yaptı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? İstanbul Havalimanı inşaatında çalışan işçiler iş cinayetler­ine ve kölece çalışma koşulların­a isyan etmişti.
İstanbul Havalimanı inşaatında çalışan işçiler iş cinayetler­ine ve kölece çalışma koşulların­a isyan etmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye