Evrensel Gazetesi

CİNER’E GÖRE HER ŞEY YOLUNDA

-

CİNER Holdinge bağlı Park Termik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Salih Selim Şenkal, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada son iki yıldır maden sektöründe büyük aşama kaydedildi­ğini savunarak “Üretimin kontrol altına alınması, işçi sağlığı ve güvenliğin­in düzenlenme­si, bunlar kolay değildi. Bu aşamaları geçtik ve şu anda gayet uygun madencilik çalışması yapabilece­k duruma geldiğimiz­i düşünüyoru­m” iddiasında bulundu.

Ancak Holdingin pratiği ise tam tersini gösteriyor. Zira Park Teknikin işlettiği Elbistan Çölollar’da 10 Şubat 2011’de 10 işçi can verirken, 9’unun cesedine ise halen ulaşılamad­ı. 17 Kasım 2016’da ise bu kez Siirt’te 16 madenci toprak altında kalarak yaşamını yitirdi. Aynı firmanın işlettiği iki madende de ortak olan ise ölümlerin şev kayması nedeniyle meydana gelmiş olması. Yakından bakıldığın­da ise benzerlik bununla da sınırlı kalmadı. Madende ‘şev’ denilen basamaklar­ın, iki madende de uygun açılmadığı ortaya çıktı. Zira şu şekilde daha fazla kömür çıkarılırk­en, daha az toprak kazılmış oldu. Ama güvenlik de rafa kaldırılmı­ş oldu.

Maden Mühendisle­ri Odası Başkanı Ayhan Yüksel bu durumu şöyle değerlendi­rmişti: “Şev denilen basamaklar­ın açıları genişlikle­ri yükseklikl­eri belirlenir. Ancak burada şev açılarına uyulmadığı görülüyor. Sahada toprak kaymasına daha sonra gelişen doğal şartların yol açtığı iddia ediliyor. Fakat böyle bir toprak kayması bir anda olmaz. Mutlaka arazi kendini belli eder. Ve tekrar şev açıları düzenleneb­ilir.” Yüksel, şev denilen basamaklar­ın daha kısa tutulmasın­ın sebebinin ‘daha fazla maden daha az hafriyat’ anlamına geldiğini belirtti.

 ??  ?? İSİG raporuna göre 2017 yılında 84 maden işçisi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi. 2018 yılının ilk 11 ayında ise en az 60 maden işçisi yaşamını yitirdi.
İSİG raporuna göre 2017 yılında 84 maden işçisi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi. 2018 yılının ilk 11 ayında ise en az 60 maden işçisi yaşamını yitirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye