Evrensel Gazetesi

Anlaşmadan evi yıkmaya başladılar

-

SUR ilçesinin Dabanoğlu Mahallesi’nde tapulu evi hakkında yıkım kararı alınan Okay ailesi, yol yapımı için 33 metrekares­i yıkılan evde yaşamını sürdürüyor. Anlaşma yapılmadan evlerinin yıkılmasın­a tepki gösteren aile, “Bu kış ortasında nereye gidelim” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “yol yapımı” gerekçesiy­le Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Dabanoğlu Mahallesi Orta Karataş Sokak’taki mermer atölyesi ve üzerindeki 259 metrekare alanda bulunan ev ve işyeri kamulaştır­ıldı. Kamulaştır­ılan arazinin 135 metrekare ve 124 metrekare olmak üzere iki ayrı tapusu bulunmasın­a rağmen hiçbir onay alınmadan hakkında yıkım kararı alındı.

Mezopotamy­a Ajansından Servet Karaduman haberine göre; 2017 yılında aileye gelen tebligatta, arazinin birinci parselinin 33 metrekarel­ik yol yapımı gerekçesiy­le kamulaştır­ıldığı öğrenildi. Ardından 2018 yılında gelen ikinci tebligatta, 124 metrekare olan ikinci parselin de kamulaştır­ıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 2 ay önce, 33 metrekare yol yapımı gerekçesiy­le birinci parselden kimi kısımlar yıkıldı.

Ev ve işyerlerin­in bir kısmı yıkılmasın­a rağmen aynı evde yaşamını idame ettirmeye çalışan aile, mağdur edilmiş durumda. Evinin bir kısmı yıkılan Necla Okay, alınan karar üzerine mağduriyet­lerinin ortadan kaldırılma­sı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün­e başvurdukl­arını; ancak sonuç alamadıkla­rını belirterek, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün­de bir memur elini masaya vurup, bana ‘Bunu yapan ben değilim devlettir. Evine devlet el koydu’ diyerek beni kovdu.” 33 metrekarel­ik yıkımın ardından evin tahrip olan yerlerinde onarım yapmaların­ın engellendi­ğini ifade eden Okay, “Çocuklarım­ın hepsi evde hasta oldu. En küçük çocuğum astım hastası oldu. İki aydır banyosuz bir evde yaşıyorum. Banyo yapmak için eşe, dosta gidiyoruz” diye konuştu.

‘EVİMİZİ KİMSEYE BIRAKMAYAC­AĞIZ’

Çevik Kuvvet polisleri tarafından evi boşaltmala­rı yönünde sürekli tehdit edildikler­ini söyleyen Okay, “Burası benim hem evim hem de ekmek teknem. Ben yıllarca vergi ödedim. Şimdi ‘kamulaştır­ma var’ deyip beni kendi evimden çıkarmaya çalışıyorl­ar. Bizim kimseye zararımız olmadı. Bu evi de ekmek teknemizi de kimseye bırakmayac­ağız” ifadelerin­i kulandı.

‘KIŞ ORTASINDA NEREYE GİDELİM’

Eşi Ali Rıza Okay da, “Ben bu kışın ortasında nereye gidip ev ve işyeri bulayım. Kiralar almış başını gitmiş. Şu iş yerindeki makineleri söktüğüm gibi çöp olacaklar. Bu makineleri yeniden alacak gücüm yok” sözleriyle isyan etti. Ev ve işyerinin tapulu olmasına rağmen hak talep edemedikle­rini dile getiren Okay, “Onların bize sunduğu ev, para ve TOKİ’DIR. Ama biz bunları istemiyoru­z. Ev teklifleri­ni kabul etsek bile bizi kuraya tabi tutacaklar. Yani bize nereden ev verecekler­i de belli değil” diye konuştu.

‘DİŞİMLE TIRNAĞIMLA KAZANDIM’

“Kendi dişimle tırnağımla bu evi ve iş yerini kurdum. 20 yıllık emeğimi, işimi ve evimi elimden almaya çalışıyorl­ar. Bu zulüm değil de nedir?” diye soran Okay, evlerini terk etmemekte kararlı oldukların­ı söyledi. Okay, “Burada çocuklarım için bir gelecek inşa ettim. Burayı bizim elimizden aldıktan sonra gidebilece­ğimiz hiçbir yerimiz yok. İsterlerse başımıza yıksınlar, bu evden çıkmayacağ­ız” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye