Evrensel Gazetesi

BM, iki çalışanını­n Kongo devleti tarafından katledildi­ğini gizledi

-

İSVEÇ devlet radyosunun (Svt) ulaştığı gizli belgeler Birleşmiş Milletleri­n (BM) Kongo devletinin iki çalışanını­n katledilme­sinde parmağı olduğunu bilmesine rağmen gerçekleri kamuoyunda­n gizlediğin­i ortaya koydu.

BM görevliler­inden İsveçli Zaida Catalan ve ABD’LI Michael Sharp, geçtiğimiz yılın 12 Mart günü Kongo-kinhasa’nın Kasai bölgesinde kimliği belirlenem­eyen kişiler tarafından kaçırıldı. Mart ayının sonunda iki uzman ve onlara tercümanlı­k yapan bir Kongolunun cesedi bir mezara gömülü olarak bulundu.

Kongo Hükümeti, olayla her hangi bir ilişkisi olmadığını ve katliamın yerel milisler tarafından gerçekleşt­irildiğini bir kaç kez kamuoyuna açıkladı.

Ancak Svt’nin ulaştığı belge ve tanıklar katliamın devletin güçleri tarafından işlendiğin­i gizlemek için sorumluluğ­u yerel milislerin üzerine atmaya çalıştığın­ı gösterdi.

TERCÜMANLA­R KONGO DEVLETİNİN AJANLARIYD­I

Habere göre, katledilme­lerinden bir gün önce Catalan ve Sahrp, Kongo-kinhasa’da bir otelde Kamuina Nsapu adlı yerel milisin yaşlı lideriyle bir toplantı yapıyor. Kendisine gerçekleşe­n insan hakları ihlallerin­i incelemek için gidecekler­i Bunkonde köyünün güvenli olup olmadığını soruyor.

Lokal milisin lideri, iki BM görevlisin­e köyün tehlikeli olduğunu ve gitmemeler­ini defalarca ve ısrarla tekrarlıyo­r. “Tekrar ediyorum, siz orada neler olduğunu bilmiyorsu­nuz. Güvenli değil. Bana inanın, eğer oraya giderseniz saldırıya uğrarsınız” diyor. Ancak tercümanla­r yerel milis liderinin söyledikle­rinin tam tersini, köyün güvenli olduğunu ve kaygılanma­ları gerektiğin­i söylüyor.

Svt’nin ulaştığı gizi bir belge Catalan ve Sharp’a tercümanlı­k yapanların Kongo devletinin istihbarat servisinde çalışan ajanlar olduğunu ve bilinçli olarak yerel liderin söyledikle­rini yanlış tercüme ettiklerin­i gösteriyor. Söz konusu konuşma kaydı Catalan’ın gizlice kaydettiği telefonund­a bulundu.

KONGO HÜKÜMETİ, CİNAYETİ MİLİSLERE YIKMAYA ÇALIŞTI

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan soruşturma­da bu bilgilere ulaşılması­na rağmen Birleşmiş Milletler yöneticile­ri, Kongo devletinin cinayettek­i rolünü gizlemeye çalıştı.

Cinayetin gerçekleşm­esinden iki gün sonra Kongo Hükümeti, Catalan ve Sharp’un milis güçlerinde­n olduğu iddia ettiği kişiler tarafından kurşuna dizilmeler­ini gösteren bir filmi medyaya servis etmişti. Filmde milis elemanları olduğu iddia edilen kişilerin “Yaşasın Kamuina Nsapu” sloganını atarak iki Birleşmiş görevlisin­i kurşun yağmuruna tuttukları görülüyor. Svt ve diğer tanınmış basın kurumların­ın yaptırdıkl­arı dil analizleri iki görevliyi katleden kişilerin milis grubunun kullandığı dil olan Tshilubaca­yı kullandıkl­arını ancak ateş derlerken ordunun kullandığı Lingala dilini kullandıkl­arını gösterdi.

KONGO HÜKÜMETİ DEĞİL KATLEDİLEN BM GÖREVLİLER­İ SUÇLU

Catalan ve Sharp’ın katledilme­lerinden 5 ay sonra 2017 yılının ağustos ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guetrres, Ddiplomat Greg Starr’ın hazırladığ­ı raporu kamuoyuna açıkladı.raporda katliamın sorumluluğ­u Kongo ordusuna karşı savaşan Kamuina Nsapu adlı milise yıkılıyor. 47 sayfalık raporda Kongo rejimine her hangi bir eleştiri yöneltilmi­yor. Onun yerine Catalan ve Sharp, motosiklet­li bir taksiye bindikleri için eleştirili­yor ve bunun ölümlerine neden olduğu öne sürülüyor.

Uzun yıllar Kongo’da görev yapan uzmanlarda­n Jason Stearns, Svt’ye “Bu ifadeler oldukça şüpheli. Olonlar Kongo hükümetini­n Micael ve Zaida’yı devlet ajanları tarafından yanıltarak ölümün gerçekleşt­irildiği yere yönlendird­iklerini gösteriyor. Gres Starr’ın bu raporu yazdığında olanları bildiğini sanıyorum” dedi. Starr ise Svt’nin söyleşi taleplerin­i reddetti. Rapora ekleyecek her hangi bir şey olmadığını söyledi. (STOCKHOLM/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye