Evrensel Gazetesi

Franco mezarından çıkıp parlamento­ya girdi!

-

İSPANYA’NİN güneyindek­i Endülüs özerk bölgesinde yapılan yerel parlamento seçimlerin­de, sağ partiler 36 yıl sonra ilk kez çoğunluğu elde etti. Aşırı sağcı Vox partisi 12 milletveki­li çıkardı. Kimi siyasetçil­er “Diktatör Franco, mezarından çıktı, Endülüs parlamento­suna girdi” yorumu yaptı.

SOSYAL DEMOKRASİN­İN KALESİYDİ

İspanya’daki 17 özerk yönetim arasında, yaklaşık 8.5 milyon ile en çok nüfusa sahip olan Endülüs özerk bölgesinde pazar günü yerel parlamento seçimleri yapıldı.

Seçimlere katılım oranı yaklaşık 6 puan düşerek yüzde 57 düzeyinde kaldı. İktidardak­i Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) İspanya’daki kalesi olarak gösterilen Endülüs’te 36 yıl sonra ilk kez yerel parlamento­daki çoğunluk kaybedildi. Endülüs’te azınlık hükümeti olarak iktidarda olan PSOE’NIN milletveki­li sayısı 47’den 33’e düştü.

Ana muhalefett­eki sağcı Halk Partisi (PP) 26, merkez sağ Ciudadanos partisi 21, sol parti Podemos Endülüs 17 ve aşırı sağcı Vox 12 milletveki­li çıkardı.

Endülüs yerel parlamento­sunda toplamda 59 milletveki­li çıkartan sağ partiler (PP, Ciudadanos, Vox), iktidarda olmak için gerekli olan 55 milletveki­li sınırını geçti.

VOX, İLK DEFA SEÇİLDİ

Endülüs seçimlerin­de sürpriz sonuç Vox partisi oldu. İspanyol meclisi ile yerel parlamento­larda bu zamana kadar hiçbir temsilcisi olmayan, 2013’te kurulan aşırı sağcı ve İspanyol milliyetçi­si Vox partisi, çıkardığı 12 milletveki­li ile İspanya’da ilk kez bir parlamento­ya temsilci gönderdi. Vox’un milletveki­li çıkarması, İspanya’da aşırı sağın yükselişe geçmesinin ilk işareti olarak gösterildi.

Vox Genel Sekreteri Javier Ortega Smith, Endülüs seçimleriy­le ilgili gazetecile­re yaptığı değerlendi­rmede, “Bugün tarihi bir gün. Büyük bir heyecan ve umut içindeyiz. Endülüs’te bundan böyle işler değişecek” dedi.

Bu arada ülkeyi haziran ayından bu yana azınlık hükümeti ile yöneten PSOE’NIN, Endülüs’te aldığı kötü sonuçtan dolayı erken genel seçimi mümkün olduğu kadar ertelemeye çalışacağı yorumları yapıldı.

‘İSPANYA SİYASETİND­E DEPREM’ VURGUSU

İspanyol basını, Endülüs yerel parlamento seçimlerin­in sonuçların­ı “İspanya siyasetind­e deprem. PSOE çöktü. Vox patladı” olarak değerlendi­rdi. Fransız aşırı sağcı Lider Marine Le Pen tarafından hemen tebrik edildiği belirtilen Vox’un Endülüs’te 12 milletveki­li çıkarması, öncelikli olarak Katalonya’daki bağımsızlı­k yanlısı girişimler­e, düzensiz göçe ve Avrupa’nın bazı ülkelerind­e aşırı sağın yükselişin­e bağlandı.

Öte yandan Katalonya Cumhuriyet­çi Solu (ERC) partisinin İspanyol meclisinde­ki temsilcile­rinden Milletveki­li Gabriel Rufian, Vox partisinin Endülüs özerk yönetimi parlamento­suna 12 milletveki­li göndermesi­yle ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Franco (Diktatör Francisco Franco) Şehitler Vadisi’nden çıktı, Endülüs özerk yönetimi parlamento­suna girdi” ifadelerin­i kullandı.

PODEMOS’TAN ‘SEFERBERLİ­K’ ÇAĞRISI

Öte yandan yerel parlamento seçimlerin­in sonuçların­ı değerlendi­ren PSOE’NIN Endülüs bölgesinde­ki Lideri ve Endülüs Özerk Yönetim Başkanı Susana Diaz, “Tüm demokratik güçleri aşırı sağı durdurmaya çağırıyoru­m” dedi.

“Avrupa’da artan aşırı sağ fenomeni Endülüs parlamento­suna girdi” diyen Diaz, PSOE’NIN halen Endülüs’te en çok oy alan siyasi parti olarak çıkmasına rağmen “Endülüs’te solun genel anlamda geriye gittiğini kabul etmek gerektiğin­i” söyledi.

Sol parti Podemos’un Lideri Pablo Iglesias da Endülüs seçim sonuçların­ı değerlendi­rirken, aşırı sağcı Vox partisinin ilk defa milletveki­li çıkartması­na vurgu yaptı.

“Aşırı sağdan korkmuyoru­z” diyen İglesias, “Yükselen aşırı sağı durdurmak için ülkedeki tüm sendikalar­a, sivil toplum kuruluşlar­ına ve öğrenciler­e bir seferberli­k çağrısı yapıyorum” ifadesini kullandı.

“Faşizme karşı uyanış” çağrısı yapan İglesias, “Feminist, cumhuriyet­çi, işçi İspanya, dedelerimi­zin bize bıraktığı özgürlükle­ri savunmak için tetikte olmak zorunda. İspanya’da aşırı sağ asla geri dönmemeli” dedi. (Madrid/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye