Evrensel Gazetesi

İklim zirvesi öncesi ‘kundak soruşturma­sı’

- Özer AKDEMİR İzmir

BİRLEŞMİŞ Milletler İklim Değişikliğ­i Zirvesi 2 Aralık’ta Polonya’nın Katowice kentinde başladı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından açıklanan iklim değişikliğ­ine dair rapor ise çok da iç açıcı veriler ortaya koymuyor.

1.5 DERECE HEDEFİNDEN UMUT KESİLDİ

Ülkelerin mevcut ve 2030 yılı emisyon seviyeleri ile 2 derece /1.5 derece hedefleriy­le uyumlu emisyon düzeyleri arasındaki emisyon açığının değerlendi­rildiği rapor, ülkelerin Paris Anlaşması’nın hedeflerin­in tutturulma­sı konusunda hâlâ yetersiz kaldıkları­nı gözler önüne seriyor.

Küresel ısınmanın 1.5 dereceyi aşmaması iddiasını tutturma olasılığın­dan “teknik olarak” vazgeçildi­ğinin görülürken, küresel ısınmayı 2 derecenin derecenin altında tutmanın hâlâ mümkün olduğu ileri sürülüyor.

Rapora göre küresel CO2 (karbondiok­sit) emisyonlar­ı, üç yıllık bir düşüşün ardından, 2017 yılında yükseldi. Sera gazı emisyon azaltım açığı 2030’a kadar kapanmadığ­ı takdirde 2 derece hedefinin de gerçekleşt­irilme ihtimali son derece düşük. Küresel emisyonlar­ın 53.5 Gt CO2 ile tarihteki en üst düzeye çıktığını ve düşüşe geçeceğine dair herhangi bir belirti

olmadığını ortaya koyan rapora göre, 2030 yılı itibarıyla sadece 57 ülkenin emisyonlar­ı inişe geçecek.

‘KUNDAK SORUŞTURMA­SI’

Rapora göre, ülkelerin iddiaların­ı 2 derece hedefini tutturmak için 3 misli ve 1.5 derece hedefi için 5 misli arttırmala­rı gerekiyor. Raporun verilerine dair BM Çevre Programı Direktör Yardımcı Joyce Msuya ise şunları söylüyor; “IPCC raporu küresel bir yangın alarmı ise, bu rapor da bir ‘kundak soruşturma­sı’. Bilim bu konuda çok açık; gördüğüm tüm iddialı iklim eylemlerin­e rağmen, hükümetler­in daha hızlı ve ivedilikle hareket etmeleri gerekiyor. Bu yangını söndürecek yöntemler elimizin altındayke­n, biz yangını körüklemey­e devam ediyoruz.” Rapora göre, mevcut trendlerin devamı durumunda yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın 3.2 dereceye çıkması ve sıcaklık artışının hızlanarak devam etmesi muhtemel.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye