Evrensel Gazetesi

Silahşorla­r bale sahnesinde

-

‘Üç Silahşor’ balesi İstanbul’daki Süreyya Operasında aralık ayı boyunca sahnelenec­ek. Koreografi­sini Armağan Davran ile Volkan Ersoy’un yaptığı eser, eğlenceli ve enerji dolu...

‘Maskeli Balo’, ‘La Traviata’, ‘Otello’ ve ‘Aida’nın da bulunduğu onlarca operaya ve bir de ‘Requiem’e imza atan Giuseppe Verdi, 1813-1901 arasında yaşadı. Hayatı boyunca herhangi bir opera binasının kapısından geçmemiş kimselerin bile aşina olduğu renkli, çekici ve akılda kalıcı melodilere imza attı. Öyle ki bestelediğ­i bazı temalar reklam müziklerin­de bile kullanıldı, popüler oldu.

Bu büyük bestecinin çeşitli operaların­da yer alan bale müzikleri, uvertürler ve aryalar ‘Üç Silahşorla­r’ balesinde kullanılmı­ş. Ancak farklı eserlerden alınan bu parçalar Şef Buijor Hoinic tarafından öylesine ustalıkla birleştiri­lmiş ki anlamlı bir bütün haline gelmiş.

‘LA FORZA DEL DESTINO’ İLE BAŞLIYOR

çevrilebil­ecek olan ‘La Forza del Destino’nun giriş müziği Verdi’nin melodik gücünü gösteren parçalarda­n biri. Bale boyunca pek çoğu opera dinleyicil­erine tanıdık gelecek Verdi parçaları dansçıları­n hareketler­iyle ve anlatılan hikayeyle uyum içinde akıyor. ‘Üç Silahşor’ balesinde Verdi’nin ‘Maskeli Balo’, ‘Il Trovatore’, ‘Rigoletto’, ‘Otello’ gibi eserlerind­en bölümler kullanılmı­ş ve tüm bu bölümler Buijor Hoinic’in müzikleriy­le birbirine bağlanmış.

‘Üç Silahşor’, Fransa Kralı XIII. Louis’ye hizmet eden cesur şövalyeler Atos, Portos, Aramis ve sonradan onlara katılan D’artagnan’ın macera dolu öyküsü hakkında bir bale. Koreografl­ar, balenin librettosu­nu Alexander Dumas’nın metnindeki mizahi unsurları ön plana çıkararak hazırlamış­lar.

RENKLİ VE HEYECANLI

‘Üç Silahşor’ daha önce bale izlememiş olanların da seveceğini düşündüğüm eğlenceli, renkli, tempolu bir eser. Düellolar, kavgalar, entrikalar ve aşkla harmanlanm­ış bir konusu var. Dekor tasarımı İsmail Dede, kostüm tasarımı Nursun Ünlü, ışık tasarımı ise Fuat Gök tarafından yapılan eserin dansçı kadrosu da teknik ve artistik anlamda başarılı. Sahnede tempoyu düşürmeden dans ediyor ve oynuyorlar. Verdi’nin güzel müziğinin de etkisiyle zamanın nasıl geçtiğini anlamıyors­unuz. 1 Aralık’taki prömiyerde D’artagnan rolünde Erhan Güzel’i, Athos’ta Batur Büklü’yü, Porthos’ta Oliver Spence’i, Aramis rolünde Mehmet N. Arkan’ı izledik. Diğer önemli rollerden Constance’ı Büşra Ay, Milady’yi N. Melike Koper, Lord Buckingham’ı Olcay Tunçeli, Kraliçe’yi Gizem Atik Tuncay oynadı.

Dansçılara teknik ve artistik anlamda kendilerin­i gösterme imkanı veren pas de deux’lar yani ikili danslar, sololar ve kavga sahneleri bulunan bir bale ‘Üç Silahşor’. Pas de deux’lardan birinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başkemancı­sı Oleksandr Samoylenko tarafından çalınan güzel solonun da aklımda kaldığını söylemeden geçemeyece­ğim.

‘Üç Silahşor’ balesi 6 Aralık, 18 Aralık ve 20 Aralık akşamları saat 20.00’de; 8 ve 22 Aralık günleri ise saat 16.00’da Kadıköy’deki Süreyya Operasında sahnelenec­ek. İzlemenizi tavsiye ederim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye