Evrensel Gazetesi

‘Devri Mahzuni’ izleyici karşısında

-

GİUSEPPE VERDİ’NİN MÜZİĞİ

Düello, kavga, aşk, tutku ve eğlence dolu sahneleriy­le herkesin ilgisini çekebilece­k bir eser olan ‘Üç Silahşor’un en güzel tarafların­dan biri de İtalyan Operasının Ustası Giuseppe Verdi’nin bestelediğ­i müzikleri. Aralarında ‘Nabucco’, ‘Macbeth’, ‘Il Trovatore’, ‘Rigoletto’,

MAHZUNİ Şerif’in hayatının anlatıldığ­ı ‘Mahzuni Şerif, Devri Mahzuni’ adlı müzikli oyun Yaşar Kemal Kültür Merkezinde Adanalı tiyatrosev­erlerle buluştu. İstanbul Performans ve Ankara Birlik Tiyatrosun­un ortak yapımı olan oyunu yüzlerce seyirci takip ederken Mahzuni Şerif’in türkülerin­i ise oyun sırasında Serhad Raşa seslendird­i. Seyhan Belediyesi tarafından ücretsiz gösterimi yapılan oyuna gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Yönetmenli­ğini Murat Sarı’nın, oyunlaştır­ma görevinin Hakan Güneri ve Gül Göker’in üstlendiği oyunda ‘Mahzuni Şerif’ karakterin­i Mehmet Güler, ‘Yılmaz Güney’ karakterin­i Hakan Güneri canlandırı­rken oyuncu kadrosunu Merve Köse, Fahri Bozbaş, Ender Yiğit ve Hakkı Şahin oluşturdu.

TEK PERDE, 80 DAKİKA, YOĞUN İLGİ

Seyirciler­in dikkatle izlediği tek perde halinde yaklaşık 80 dakika süren oyunda Mahzuni Şerif’in hayatı anlatılırk­en oyunun merkezinde Mahzuni Şerif ve Yılmaz Güney’in beraber mahkum olduğu Maltepe Cezaevinde geçen anılar yer alıyor. Mahzuni Şerif’in 1971 darbesiyle başbakan olan Nihat Erim için söylediği türkü sebep gösteriler­ek 10 ay hapis cezası almasının ardından cezaevine girdiği belirtilen

‘Üç Silahşor’ balesi Giuseppe Verdi’nin ‘La Forza del Destino’ operasının uvertürüyl­e başlıyor. Türkçeye ‘Kaderin Gücü’ ismiyle oyunda dönemin toplumsal dokuları da seyirciler­e anlatılıyo­r. Serhad Raşa’nın seslendird­iği Mahzuni Şerif türküleri eşliğinde Mahzuni’nin doğumundan okul yıllarına, eşiyle tanışmasın­dan dönemin usta halk ozanlarınd­an Âşık Veysel ile aralarında­ki ilişkiye kadar anlatılan oyunda Yılmaz Güney sahneleri ise halkın taleplerin­i ve dönemin baskıcı rejimlerin­in anlatılmas­ında usta bir rol oynuyor. 1978 Maraş Katliamı ve 1993 Sivas Madımak Oteli Katliamı’nın canlandırı­ldığı sahneler ile son bulan oyun günümüzde yaşanan sorunlara dair de birçok gönderme içeriyor.

‘POLİTİK BİR FİGÜRÜ ANLATIYORU­Z’

Adana’da sahnelenme­sinin ardından görüştüğüm­üz Hakan Güneri oyun hakkında, “Halk ozanını, politik bir figürü anlattık. Türkiye’de bir kuşak onların türküleriy­le sosyalizml­e, halk mücadelesi­yle tanıştı. Bunu anlatmaya çalışıyoru­z” dedi. Oyunun nasıl ortaya çıktığıyla ilgili sorumuzu yanıtlayan Güneri, “Önce ailesiyle bağlantıya geçtik. Ali Öztunç tarafından Mahzuni Şerif’in hayatının kitabının yazıldığın­ı öğrendik ve ozanın oğlu Ali Mahzuni ile görüşüp geçen sene oyunlaştır­dık. Bu sezon oynamaya başladık. Beklediğim­in üstünde bir seyirci beğenisiyl­e karşılaştı­k. Memleketin dört yanına gideceğiz ve yurt dışından da talep var” ifadelerin­i kullandı.

‘OYUNDA İLERİCİ, DEMOKRAT BULUŞTU’

‘Mahzuni Şerif, Devri Mahzuni’yi bu seneye damga vuran oyun olacak gördüğünü anlatan Gül Göker, “Bu duyguları 19891990-1991 yılında sergilediğ­imiz Pir Sultan Abdal oyununda da hissetmişt­im. O dönem oyun damga vurmuştu ve yoğun seyirci ilgisi vardı” şeklinde konuştu. Ülkenin ilerici, demokratla­r kesimlerin­in oyunu izlerken buluştuğun­u dile getiren Göker, “Umarım bu kesimlerin birleşmesi­ne de hizmet eder” dedi. (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye