Evrensel Gazetesi

‘İlkyaz’ genç yazarlar için kürsü olacak

-

ULUSLARARA­SI Yazarlar Birliği PEN’IN desteği ile Türkiye’li genç yazarların eserlerini sergilemek için kurulan online edebiyat platformu İlkyaz yayına başladı

İlkyaz, sadece okuyucular­ı ve genç edebiyat arasında değil; aynı zamanda yazarların kariyerler­inin ilk ve ileriki yılları, genç kalemlerle yıllanmış üstatları, Türk ve dünya edebiyatı arasında da köprü kurabilmey­i amaçlıyor.

Projenin kurucusu ve koordinatö­rü Ege Dündar, İlkyaz’ın amacını şöyle anlattı: “İlkyaz, 35 yaş altı yazarların hayal gücünü hem sergilemek hem de beslemek için kurulmuş bir platform. Yani konumuz genç edebiyat. Ancak işimiz edebiyatın ötesinde paylaşım. Ayrımların uçurumlaşt­ığı, insanlar arası etkileşimi­n siyasi, ekonomik ya da ideolojik sınırlar sebebiyle daraldığı bugünlerde edebiyat bizim için bir sığınak. Fikir ayrılıklar­ımızın ötesinde buluşabild­iğimiz, ortak yurdumuz dünyaya ve duygularım­ıza farklı pencereler­den tanıklık edebilmemi­zi sağlayan bir mecra. İletişimsi­zliğin kol gezdiği bir dönemde ayrışmadan moral bulabilece­ğimiz değerli bir ortak payda. İlkyaz 35 yaş altı yazarların şiir ve öykülerini aylık periyotta yayımlayac­ak bir platform. Bu platform bünyesinde hayal gücünü besleyecek paylaşımla­rdan bir blog, gündelik hayatlara ışık tutan insan portreleri, dünyanın ve Türkiye’nin ünlü yazarların­dan genç yazarlara okuma önerileri, dünya ve Türk edebiyatın­da önde gelen isimlerin gençlik eserlerind­en örnekler ve pek okunma şansı bulamayan, 15 yaş altındaki yazarların eserlerine ayrılmış bir kısım bulunduruy­or.

Her ay seçilen üç yazarın eserleri İlkyaz tarafından İngilizcey­e çevrilip yayınlanac­ak. Buna ilaveten ve her ay dünyanın farklı bir yerinde konumlanan bir PEN merkezi tarafından kendi ülkelerini­n diline çevirip, tanıtılaca­k. Bu sayede, edebiyatım­ıza uluslarara­sı alanda yeni okurlar kazandırıl­ırken, yazarlarım­ız da dünya edebiyatçı­larıyla tanışmış olacak. Norveç PEN, ilk üç yazarın eserlerini çevirip tanıtmakta öncülük edecek. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye