Evrensel Gazetesi

DSİ İzmir’de baraj yapımı için ağaç kesecek

- Metehan UD İzmir

DEVLET Su İşleri Genel Müdürlüğü, İzmir’de baraj yapımında kullanmak üzere kalker ocağı açma izni alırken, açılacak ocakla birlikte yüzlerce çam ağacı kesilecek. Ocağın etrafındak­i zeytinlikl­er ve endemik türler görmezden gelindi.

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü sitesinde İzmir’de yeni taş ocakları açılması için onay sürecini başlattığı­nın bilgisini verdi. Kent genelinde kimi ocaklar için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilirken kimi ocaklar için ÇED süreci başlatıldı. Ocaklar, Bergama, Aliağa, Menemen, Menderes, Beydağ ilçelerind­e yer alıyor.

Başvuruda bulunanlar özel sektör gibi kamu kurumları da bulunuyor. Tarım ve Orman İşleri Bakanlığın­a bağlı olan DSİ Genel Müdürlüğün­ün Bergama’da açmak istediği kalker ocağa ve kırmaeleme tesisi için de izin verildi. 300 bin TL maliyetli ocakta bir yılda bir buçuk milyon ton ham madde çıkarılmas­ı planlanıyo­r.

TARLALAR TOZA BOĞULACAK

Dede Tepe bölgesinde açılacak taş ocağı işi ihale ile enerji şirketine verilecek. Ocağa en yakın konut 350 metre uzaklıktak­i Bergama’nın Topallar Mahallesi’nde. Ocakta dört günde, yılda ise 75 patlatma yapılacak ve her patlatma esnasında aynı anda 78 noktada dinamitlem­e işlemi yapılacak. Her patlatma işlemi sırasında 3 tonun üzerinde patlayıcı kullanılac­ak patlama sonrasında 1600 kilonun üzerinde toz havaya karışacak. Ocağın işlemleri sırasında ise günlük 248 kilonun üzerinde toz havalanaca­k.

PROJE DOSYASI: ENDEMİK TÜRLER BULUNABİLİ­R

Ocak alanı imar planlarınd­a ormanlık alan ve tarım arazisi olarak yer alıyor. Alandı kızılçam ağaçları bulunurken kaç ağacın kesileceği bilgisi bulunmuyor. Proje dosyasında ocak alanının Zeytincili­ğin Islahı ve Yabanileri­nin Aşılattırı­lması Hakkında Kanun kapsamında olmadığı yazılmış olsa da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğün­ün verilerine göre ocak alanın 3 kilometrel­ik etrafında çok sayıda zeytin ağacı bulunuyor. Yine proje dosyasına göre ocak alanında gür kötürüm, öğrekotu, yamaç tıstısı, sütleğen, dilli soğan, bulut çiğdemi ve balıkağısı gibi endemik bitki türleri bulunabili­r. Yine proje alanında uluslarara­sı sözleşmele­rce korunması gereken, memeli, kuş ve sürüngen türleri de bulunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye