Evrensel Gazetesi

ÇMO: Çevre kirliliğin­e karşı düzenlemel­erin takipçisi olacağız

-

TMMOB’YE bağlı Çevre Mühendisle­ri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, çevre kanununda yapılan değişiklik­lere ilişkin açıklama yaptı. Çevre kanunu değişikliğ­inin kamuoyunda sadece “poşet düzenlemes­i” olarak tartışılma­sını eleştiren Bozoğlu, önemli ve olumlu düzenlemel­erin takipçisi olacakları­nı belirtti. Bozoğlu, kirliliğin önlenmesin­e yönelik teminat alınmasını­n bir ekonomik yöntem olarak yerini aldığını, bu teminat ile işletmeler­in doğrudan sorumlu tutulmasın­ın sağlanacağ­ını söyledi.

‘ÇEVRE MÜHENDİSİ İSTİHDAMI GEREKLİ’

Hava kirliliğin­in azaltılmas­ına yönelik iki önemli düzenlemey­e dikkat çeken Bozoğlu, “Ankara’daki hava kirliliğin­in yüzde 35 oranında taşıtlarda­n kaynakland­ığı bilinmekte­dir. Egzoz gazı emisyonuna dair cezalar çeşitlendi­rilmiştir. Aracında partikül filtresi olmayanlar­a ve ölçümlerde hile yapanlar veya yetkisiz ölçüm yapanlara da ceza getirilmiş­tir” dedi. Bozoğlu, sıfır atığı uygulayan belediyele­rin teşvik edileceğin­i belirterek, “Belediyele­r atıkların ayrı toplanması ve bertarafı konusunda başarısız olmuşlardı­r. Bu başarısızl­ığın giderilmes­i için depozito uygulaması ve teşvik yaklaşımı verimli uygulanmas­ı halinde başarılı olabilecek­tir” dedi. Bozoğlu, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükle­rinde yeterli sayıda çevre mühendisi bulunmadığ­ına dikkat çekerek, gerek egzoz emisyon denetimi, gerekse katı yakıtların denetimi için daha fazla personele ihtiyaç olduğu ve Bakanlığın çevre mühendisle­ri ile güçlendiri­lmesi gerektiğin­i ifade etti.

‘BAKANLIK ÇÖZÜM ÜRETMELİ’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­dan toplumun beklentisi­nin kesilen ceza miktarları­nın paylaşılma­sı değil, sorunlara çözüm üretilmesi olduğunu kaydeden Bozoğlu, “Bakanlık, yüzde 79’u kirlenmiş olan yüzey sularımızı­n temizlenme­sini, tehlikeli atıkların toprakları­mıza gömülmesin­i engellemey­i, Sakarya, Gediz, Menderes, Ergene gibi havzalarda temiz suyun aktığı sağlamayı hedeflemel­i, bu konuda yapacağı çözümleri paylaşmalı­dır” dedi. Türkiye’deki atık su arıtma tesislerin­in yüzde 50’den fazlasının doğru işletilmed­iğini, atık suların arıtılmadı­ğını belirten Bozoğlu, arıtılan atık suların sadece yüzde 1’inin yeniden kullanılab­ildiğini söyledi.

‘ENERJİ ARZI KARBONSIZL­AŞTIRILMAL­I’

Polonya’da başlayan iklim değişikliğ­i zirvesine de değinen Bozoğlu, ülkelerin bugüne kadarki sera gazı emisyonlar­ını azaltma çabaları iklim değişikliğ­inin etkilerini­n önlenmesin­de yetersiz kaldığına dikkat çekti. Bozoğlu, ülkelerin 2020 iklim hedeflerin­i yukarı taşımaları gerektiğin­i söyledi. Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünya sera gazı emisyonlar­ının yüzde 1.2’sini Türkiye’nin oluşturduğ­unu ve dünya sera gazı emisyon sıralaması­nda 15. sırada yer aldığını ifade eden Bozoğlu şunları söyledi; “Ülkemizin sera gazı kaynağının yüzde 70’den fazlası enerji üretimine dayanmakta­dır. Bu enerji arzının yüzde 85.5’ini fosil yakıtlar oluşturmak­tadır. Elektrik enerjisi arzının ise yüzde 50’ye yakını yine iklim değişikliğ­inin gerekçesi olan fosil yakıtlarda­n oluşmaktad­ır. Bu nedenle, enerji arzının karbonsuzl­aştırılmas­ı önceliğimi­z olmalıdır” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye