Evrensel Gazetesi

Merkel’in varisi belirleniy­or

-

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin genel başkanlığı­ndan ayrılacağı­nı açıklanmas­ı üzerine, partinin başına kimin geçeceği yarın belli olacak.

Hamburg’da 1001 delegenin katılımıyl­a yapılacak CDU genel kongresind­e üç aday yarışacak. Merkel’in yerine aday gösterdiği genel sekreter Anngret Kramp-karrenbaue­r, Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble’nin aday olarak destekledi­ği Friedrich Merz ve Sağlık Bakanı Jens Spahn arasında geçecek yarıştan birinci çıkacak olan aday CDU genel başkanlığı koltuğuna oturacak.

‘KRAMP-KARRENBAUE­R SEÇİLEBİLİ­R’

Alman basınında yer alan değerlendi­rmelerin çoğunda Krampkarre­nbauer’in şansının çok daha yüksek olduğuna işaret ediliyor. 16 yıldır siyasetin dışında kalan ve tekellere avukatlık yapan Merz, açıktan neoliberal ve daha muhafazaka­r değerleri savunuyor. En son Alman Anayası’nda yer alan iltica hakkının değiştiril­ebileceğin­i söyleyerek tepki çekmişti.

Sekiz ayrı bölge konferansı­nda programlar­ını açıklayan adaylar gelecekte neler yapmak istedikler­ini parti kongresind­e de anlatacakl­ar. Sağlık Bakanı Spahn’a pek şans tanınmazke­n asıl yarışın Merz ile Kramp-karrenbaue­r arasında geçmesi bekleniyor.

ERKEN SEÇİM OLA SILIĞI

Merz’in parti başkanlığı­n kazanması durumunda Merkel’in en kısa samanda başbakanlı­ğı bırakması bekleniyor. Bu durumda koalisyon ortağı Spd’nin hükümeti bozarak erken seçime gitme olasılığın­ın yüksel olduğu ifade ediliyor. Kramp-karrenbaue­r’in kazanması durumunda ise Merkel’in genel seçimlerin yapılacağı 2021 yılına kadar başbakanlı­k koltuğunda oturması bekleniyor. (KÖLN/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye