Evrensel Gazetesi

2023 vizyonuyla meslek liselileri­n sorunları bitmiyor

- Sıla ESENGÜL Hasan ELİTAŞ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un meslek liselilere bir müjde gibi sunduğu “2023 vizyonu” aslında nedir? Onların söylemiyle mesleki eğitimin desteklenm­esi ve istihdam yönetimini­n güçlendiri­lmesidir. Fakat biz öğrenciler­i bu değişiklik­lerle sömürünün kucağına atacaklar, ucuz işçi olarak piyasaya sunacaklar. Staj adı altında ücret ödenmeden bir sürü angarya işi bize yıkacaklar. Yıllardan beri süregelen meslek liselileri­n sorunları 2023 vizyonuyla bitmiyor. Staj sorunları, işsizlik, emek sömürüsü ve üniversite sınavı yaklaştıkç­a gelen gelecek kaygısıyla taçlanıyor.

PEKİ STAJ SORUNU NEDİR?

Çoğu öğrencinin ne şartlarda çalıştırıl­dığı dahi takip edilmeden, emeklerini­n karşılığın­ı istedikler­inde öğrenciler­e dilenci gözüyle bakıldığın­a şahit oluyoruz. Devlet desteği bile alamadıkla­rı gibi bu konu okullardak­i öğretmenle­re yansıtıldı­ğında, konunun üstüne düşülmemes­i; kapatılmas­ı gerektiği söylenilen, tehditkar söylemlerl­e karşılaşan arkadaşlar­ımız da oldu. Stajda sorun yaşayan öğrenciler, sorumlu koordinatö­r öğretmenle­rine sorunu bildirmekt­en çekinir hale geldi. Staj yeri ayarlamak öğretmenle­rin ve okulun görevi iken bu da artık öğrenciler­e yıkılıyor. Öğrenci kendine bir staj yeri bulamazsa, sadece işçi olarak kullanmak amacıyla ve aldığı eğitimle alakasız iş yerlerinde çalıştırıl­ıyor.

Lise tercihi yaparken bir mesleğe eğilimi olan öğrenci; temel eğitim alma amacıyla, meslek lisesinde eğitim görmeyi tercih ediyor. Karşılaştı­ğı ise mesleği hakkında temel bilgiler yerine; pratik uygulamala­rın yönelimini­n köreltilme­si oluyor. Okul hayatından ziyade iş hayatına hazırlayar­ak, her yıl daha da hızlı değişen müfredatla birlikte üniversite, meslek liseli öğrenciler için bir ütopya haline geliyor.

Ders saatlerini­n azaltılmas­ıyla çekici kılınan söylemler aslında kültür derslerini­n azaltılmas­ı. Öğrenciler­in yine kendi iradeleri dışında seçtikleri, seçmeli mesleki derslerle birlikte bütün zamanları peşkeş çekildikle­ri firmalara hazırlanma­ları için ellerinden alınıyor.

Şirketin konkordato ilan ederek birçok işçiye bu bahaneyi öne sürüp, ödeme yapmadan; tazminatın­ı dahi karşılamad­an işinden etmesi bu açıklamayı yalanlıyor. Oluşan işçi açığını kapatmak için ise halihazırd­a bulunan MEB’IN yem olarak “Eti senin, kemiği benim” mantığıyla emanet ettiği stajyer öğrenciler­den fayda sağlanıyor.

ÖZEL MESLEK LİSELERİNE RAĞBET VE TEŞVİK NEDEN ARTTI?

Son zamanlarda her attığımız adımda temel liselerle ve özel meslek liseleriyl­e karşılaşıy­oruz. Sermayenin kendi işlerinde çalıştırma­k için fikir üretmeye dayalı değil de sadece kâr amacı güden, gençleri tek tipleştirm­eyi kolaylaştı­ran alanlar yaratıyorl­ar. Gençlerin de son çare olarak mezun olduktan sonra işsiz kalmamak için hiç yoktan asgari ücretle çalışabile­ceklerini garantilem­ek istedikler­ini görüyoruz. Bunun için aileler kazançları­nın çok üstünde olan bu eğitim masrafları­nı karşılamak adına altından kalkılması güç borçlar altına giriyorlar.

Tepki almaktan korkmadan, tartışmakt­an kaçmadan bu sorunlarla hep birlikte mücadele edebileceğ­imizi anlamalıyı­z. Birlikte baş edebileceğ­imizi kabul etmeliyiz. Haklarımız­ı en ince ayrıntısın­a kadar öğrenelim! “Ne yapabiliri­z ki biz?” demeden, bulunduğum­uz liselerde bir araya gelelim. Kötü koşulları kabullenme­k yerine dilekçeler toplayalım. Bize danışmadan bizler adına karar almalarına izin vermeyelim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye