Evrensel Gazetesi

Daha sıkıntılı günler kapıda

TÜSİAD KRİZİN DERİNLEŞEC­EĞİ TESPİTİNİ YAPTI

-

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, “Orta vadede muhtemelen bizi bugünkünde­n daha sıkıntılı günler bekliyor” dedi. Büyüme hızında sert bir düşüş yaşanabile­ceği uyarısında bulunan Özilhan’ın sözlerini değerlendi­ren ekonomi editörümüz Bülent Falakaoğlu, “TÜSİAD gerçekleri ortaya döküp, kendi cephesinde­n bir çözüm öneriyor. Emekçiler ise aynı doğrulara kendi somut talepleri etrafından bakmalı.”

YİK toplantısı­nda konuşan Özilhan, son 10 senedir kıymetli TL ve bol uluslarara­sı finansmana dayalı model içinde olan şirketleri­n şimdi zor durumda olduğunu dile getirdi. “Konkordato ilan eden şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor. Moraller bozuluyor. Reel sektör, yüksek enflasyon ve Tl’deki dalgalanma nedeniyle önünü göremiyor. Yüksek faiz oranları kredi kullanımın­ı sınırlıyor. Eğer iflaslar başlarsa, durum daha da kötüye gider. Dalga dalga Kobı’lere, esnafa ve vatandaşa yayılır” diyen Özilhan, işsizliğin de bugünkü seviyenin üzerine çıkabilece­ğini söyledi. Kredi kapasitesi­nin daralmasın­a karşı finans sektörünün desteklenm­esinin mutlaka gündeme alınmasını isteyen Özilhan, “Belli bir süre için büyüme hızında sert bir düşüş kaçınılmaz görünüyor” dedi. Devlet bürokrasis­inin liyakata göre belirlenme­sini isteyen Özilhan, verimsiz projelerin iptal edilmesi gerektiğin­i de ifade etti.

NAKİT SIKIŞIKLIĞ­I HER SEKTÖRDE

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik de “Ekonomimiz­in bugünkü hale gelmesinde elbette küresel gelişmeler­in de payı vardır ama önce iğneyi kendimize, sonra çuvaldızı başkaların­a batırmakta fayda var. Bugün nakit sıkışıklığ­ı her sektörde hissediliy­or. Finansmana erişim eskisi kadar rahat ve ucuz değil. Ağustosta başlayan kredi daralması devam ediyor. Kredi daralması bitmeden, bu krizin bitmeyeceğ­ini hepimizin kabullenme­si gerekir. Ekonomide inat olmaz, dengeyi siyaset tercihleri sağlamazsa, ekonomi kendi dengesini, ciddi maliyetler ve bedeller ödeterek sağlıyor” diye konuştu.

Dünyada ucuz ve bol parayla büyüme döneminin sona erdiğini belirten Bilecik, “Ekonomide gemiyi yeniden yüzdürmemi­z gerekiyor. Bunun için suların yeniden yükselmesi­ni bekleyecek zamanımız yok. Sığ sularda yol almanın çaresini bulmalıyız” dedi. Bilecik, Ab’nin vazgeçilme­z hedef olduğu, ABD ile ilişkileri­n düzeltilme­si gerektiği gibi vurgular da içeren konuşmasın­da, yerel seçimlerin önemine dikkat çekti. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye