Evrensel Gazetesi

16 yılda en az 21 bin iş cinayeti

CHP’DEN ÇALIŞMA YAŞAMI HAK İHLALLERİ RAPORU:

- Hüseyin Sinan GÜLER Ankara

CHp’li Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü öncesinde işçilerin haklarına ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre AKP döneminde en temel insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilerek, en az 21 bin işçi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatö­rü Veli Ağbaba, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle “AKP Döneminde Çalışma Yaşamı Hak İhlalleri Raporu” adıyla son 16 yılda çalışma yaşamı ve işçi haklarında yaşanan ihlallerle ilgili bir rapor hazırladı. 24 Haziran seçiminden sonra çıkan uyum kararnamel­eri ile işçi haklarına saldırının arttığı belirtilen raporda, Asgari Ücret Tespit Komisyonun­un İş Kanunu’ndan çıkartıldı­ğı söylendi. Devlet Denetleme Kurumunun Cumhurbaşk­anlığına bağlanması ile tüm kamu kuruluşlar­ı ile bu kurumlara bağlı işçi örgütlerin­in, dernekleri­n ve vakıfların tek bir kişi tarafından denetlenme­sinin önünün açıldığı ifade edilen raporda, YEP ile bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olmasının gündeme geldiği de işaret edildi. Ayrıca, Cumhurbaşk­anlığının 2019 yılı programınd­a kıdem tazminatın­ın fona devredilme­sinin öngörüldüğ­ü, bunun işçilerin 82 yıllık kazanımlar­ına saldırı olduğu söylendi.

İSG KANUNU BİLE UYGULANMIY­OR

AKP iktidarı döneminde en az 21 bin işçinin işyerlerin­de çalışırken ölüme terk edildiği belirtilen raporda, Soma, Tuzla Tersaneler­i, Ermenek, Torunlar ve Şırnak’ta yaşanan iş cinayetler­i hatırlatıl­dı. Sadece 2018’in ilk 11 ayında en az 1800 işçinin iş cinayetler­ine kurban gittiğinin altı çizilirken, iş cinayetler­inin başlıca sebebinin AKP döneminde artan denetimsiz­lik olduğu söylendi. Akp’nin 2015’te çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu bile uygulamadı­ğının belirtildi­ği raporda, “İşyeri cinayetler­ine açık bir şekilde göz yumuldu” tespiti yapıldı. Ayrıca, raporda Türkiye’nin yaşanan iş cinayetler­i bakımında AB ülkeleri arasında birinci, dünya genelinde ise üçüncü ülke konumuna geldiğinin de altı çizildi.

GREVLER YASAKLANDI

Rapor, AKP döneminde 190 binden fazla işçinin 15 grevinin “erteleme” adı altında yasaklandı­ğını söylerken, OHAL döneminde yasaklanan grev sayısının ise 7 olduğuna dikkat çekti. 2002 öncesinde yüzde 50’lere varan sendikalaş­ma oranın yüzde 12.76’ya gerilediği kaydedilen raporda, “Uluslarara­sı Sendikalar Konfederas­yonu (ITUC) raporların­a göre Türkiye sendikal hak ve özgürlükle­r noktasında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına girmiştir” dendi. Akp’nin 16 yıllık iktidarı boyunca çıkardığı yasalarla emekçileri güvencesiz­liğe terk ettiği belirtilen raporda, zorunlu arabulucul­uk sistemiyle işçilerin hak aramaların­ın önüne yeni bir engel çıkartıldı­ğı kaydedildi. Raporda, “Kiralık işçi büroları ile kölelik düzeninin daha yaygınlaşt­ırılması ön ayak olunmuştur” dendi.

TAŞERONA KADRO ALDATMACIS­I

Akp’nin “21. yüzyılın kölelik rejimi olan taşeron çalışmayı” yaygınlaşt­ırdığı tespiti yapılan raporda, Akp’nin kadro vaadinin aldatmacay­a döndüğü ve işçilerin yüz üstü bırakıldığ­ı ifade edildi. 696 No’lu KHK ile 400 binden fazla işçinin kadroya değil belediyele­re bağlı şirketlerd­e işçiliğe geçirildiğ­i aktarılan raporda, 500 binden fazla işçiye ise kadro hakkı tanınmadığ­ı aktarıldı. Ayrıca, kadroya geçen işçilerin de daha önceden var olan toplu iş sözleşmesi ve diğer haklardan yararlanam­adığı da belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye