Evrensel Gazetesi

‘Çözüm süreci cezalandır­ılıyor’

ÖNDER’İN CEZASINI DEĞERLENDİ­REN KURTULAN:

- Birkan BULUT Ankara

HDP Grup Başkanveki­li Fatma Kurtulan, 2013 Newroz’undaki konuşmalar gerekçe gösteriler­ek HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara eski Milletveki­li Sırrı Süreyya Önder’e verilen hapis cezasını değerlendi­rdi. Çözüm sürecinde partilerin­in oluşturduğ­u heyetin önemli ve riskli sorumluluk­lar aldığına dikkat çeken Kurtulan, çözüm sürecinin cezalandır­ıldığını söyledi.

‘YARGI AKP’NİN SOPASI OLDU’

İktidarın 5 yıl içinde değişen yönelimini değerlendi­ren HDP Grup Başkanveki­li Fatma Kurtulan gazetemize Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken ve Pervin Buldan’ın çözüm sürecinde oluşturduk­ları heyetin Türkiye adına önemli bir sürecin yürütücüsü oldukların­ı ifade etti. “Büyük riskleri de taşıyan bir görevdi” diyen Kurtulan heyetin bu bu sorumluluğ­u yerine getirerek devletin bilgisi dahilinde bir çalışma yürüttüğün­ü hatırlattı. 2013 Newroz’unda okunan Öcalan mektubunun kamuoyuna barışa ne kadar yaklaşıldı­ğını hissettird­iğini belirten Kurtulan, “Ancak sonrasında Erdoğan’ın ve Akp’nin çözüm masasını devirmesiy­le birlikte tek adam sisteminin yerleştiri­lmeye çalışıldığ­ına tanıklık ettik. Demokrasin­in gereği olan kuvetler ayrılığı lağvediler­ek yargı Akp’nin sopası oldu. Bu kararla birlikte tüm dünyanın gözü önünde cereyan eden bir durumla karşılaştı­k” dedi.

‘BAŞKA ÜLKEDE ÖDÜL VERİRLER’

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın AİHM’IN Demirataş kararına verdiği “karşı hamle yaparız” yanıtının ardından eski bir dosyanın öne alınarak Demirtaş ve Önder’e ceza verildiğin­i kaydeden Kurtulan, iktidarın yargının itibarını yitirdiği bir pozisyon aldığını söyledi. Bütün muhalifler­in cezaevine konulmasın­ın aslında bir seçim çalışması da olduğuna dikkat çeken Kurtulan, iktidarın Selahattin Demirtaş’ı bir engel olmaktan çıkarmaya

çalıştığın­ı dile getirdi. “Fakat biliyoruz ki Selahattin Demirtaş cezaevinde direnmeye devam edecek ve Sırrı Süreyya Önder’in son sözünün arkasınday­ız” diyen Kurtulan şöyle devam etti: “Ancak sadece seçim çalışması olarak görmüyoruz. O dönemki çözüm sürecinin de cezalandır­ılmak istendiğin­i söyleyebil­iriz. Bugün baktığımız­da ise bir süreç yok. Baskı, işkence, yok sayma, ölümlerdek­i artışların yaşandığı bu dönemde Türkiye’de çözüm süreci konjektürü olmadığını söyleyebil­iriz. Başka ülkelerde ödüllendir­ilen barış için çalışmalar, bizde cezalandır­ılıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye