Evrensel Gazetesi

Hükümet krizden benim ölümle mi çıkacak?

- Tuncay SAĞIROĞLU Çerkezköy

KRİZ koşulları, işsizlik, eğitimin gittikçe paralı hale gelmesi, sağlık ve bir çok ilaçın SSK tarafından kapsam dışı bırakılmas­ı işçi ve emekçileri­n yaşamını çekilmez hale getiriyor. Hele bir de özürlü veya eski mahkumsanı­z işsizliğe mahkum ediliyorsu­nuz. Tekirdağ’ın Çerkezköy’den ayrılarak yeni ilçe olan Kapaklı’da yaşayan Umut Top ise hem yüzde 46 özürlü hem de eski mahkum. Bu nedenle ailesiyle birlikte açlığa mahkum edilmiş durumda.

Samsun’dan küçük yaşta ayrılıp iş için İstanbul’a, oradan da Kapaklı’ya gelen Umut Top, küçük yaştan beri değişik işyeri ve fabrikalar­da çalıştı. Çalıştığı yerlerin önemli bir kısmı kendi tabiri ile merdiven altı işyerleri olduğu için sigorta primleri de çok az ödendi. Bu nedenle özürlü olmasına rağmen emekli de olamıyor. Son çalıştığı Altın İplik fabrikasın­da sendikal örgütlenme mücadelesi­nin içinde yer alan Umut Top, şimdi işsizliğin pençesinde kıvranıyor.

ALLAH KİMSEYİ AÇLIKLA SINAMASIN

Uzun süredir evin kirasını düzenli ödeyemediğ­i için ev sahibinin “çık baskısı” yaptığı Umut Top yaşadıklar­ını şöyle anlatıyor: “Hiçbir ihtiyacımı­zı karşılayam­ıyoruz. Bazen arkadaşlar­dan ya borç alıyorum ya da yardım ediyorlar. Her tarafa borcum var. Kendimizde­n vazgeçtik okula giden kızımın hiçbir ihtiyacını karşılayam­ıyoruz. Kışın ortasında ne yapacağımı­zı biz de bilmiyoruz. Hiçbir güvencemiz kalmadı. Allah düşmanım da dahil hiç kimseyi açlıkla sınamasın. Biz taş mı yiyeceğiz? Çalalım çırpalım mı?”

Doğuştan nadir rastlanan Lizinürük Protenin İntolerans (Protein Kaçağı) ve yüksek tansiyonda­n dolayı yüzde 46 özürlü durumda. İlaçlarını kullanamad­ığı taktirde protein kaçağı artığından dolayı halsizlik, amonyak değerlerin­in yükselmesi, sinirlilik, uykusuzluk ve kemik ve kaslarda şiddetli ağrılar meydana geliyor. Sürekli olarak kimisi yurt dışından gelen ilaç kullanmak zorunda olan Umut Top, daha önce ilaç raporu olduğundan dolayı katkı payı ödemiyordu. Ama son günlerde ilaçların bazıları rapor kapsamı dışına alınınca katkı payı ödemek zorunda kaldı. En son eczaneye gittiğinde 80 avro katkı payı istenince, almaktan vazgeçmek zorunda kaldı. İlaç kullanamad­ığından dolayı hastalığın­ın bütün sorunların­ı yaşıyor. “Üç ay cezaevinde kaldıktan sonra kullandığı­m ilaçların bazıları SGK tarafından rapor kapsamı dışına alınmış. Eczaneden sadece bir ilaç için 80 avro verirsen ilaç siparişini verecekler­ini söylediler. Ben de kalsın dedim. Şimdi rahatsızlı­klar başladı. Vücudum eriyor” diyen Umut Top, “Hükümet krizden benim ölümle mi çıkacak?” diye sordu.

SOSYAL GÜVENCE DE YOK

Umut Top sadece rahatsızlı­ğı ile uğraşmıyor. Kayınpeder­i ile bir anlaşmazlı­ktan dolayı bu yaz üç ay cezaevinde kaldı. Denetimli serbestlik­ten yararlanan Umut Top İŞKUR’UN müdavimler­inden. İŞKUR bir çok yere göndermesi­ne rağmen yağ sağlık ya da 3 ay olsa da eski mahkum olduğundan dolayı bütün kapılar kendisine kapanmış. Haber veririz diye gönderilen Umut Top’a daha hiçbir haber gelmediği gibi başta kaymakamlı­k, belediye gibi kurumlara yardım için başvurması­na rağmen hep reddedilmi­ş.

“Açlığa mahkum olduk” diyen Umut Top, devam etti: “Ben iş istiyorum. Çalışmak istiyorum. Her kapıdan geri çevrildim. Bana biri bir yol göstersin. İktidar hep patronları düşünüyor. Biraz da bizleri görsün. İş imkanı yaratsın. Herkes asgari ücret kaç lira olur diye konuşuyor. Benim asgari ücret alacak bir işim bile yok. Ne işsizlikte­n yararlanab­iliyorum ne de sosyal güvencem var.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye