Evrensel Gazetesi

‘İfade özgürlüğü yaşam hakkı ile eş değer’

- Volkan PEKAL Adana

İNSAN Hakları Haftası kapsamında İHD, bu yıl ifade özgürlüğü konusunu öne çıkardı. İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör ile ifade özgürlüğün­ün geldiği noktayı konuştuk. Son dönemde ifade özgürlüğü bağlamında en çok tartışılan konuların başında sosyal medyada paylaşımla­rı nedeniyle açılan soruşturma­ların olduğunu dile getiren Öngör, “Sosyal medyada Cumhurbaşk­anına yönelik en ufak bir eleştiri dahi ‘cumhurbaşk­anına hakaret’ suçu olarak değerlendi­riliyor ve çok sayıda dava açılıyor. Şu anda 3 binin üzerinde cumhurbaşk­anına hakaret suçu nedeniyle devam eden yargılamal­ar var, binlerce kişi mahkumiyet aldı. İçişleri bakanlığı verilerine göre sosyal medyadaki paylaşımla­r nedeniyle hakkında soruşturma açılan kişi sayısı 11 bin 744 kişi.” dedi. “İfade özgürlüğü hiçbir koşulda devredilem­ez, engellenem­ez bir temel hak” diyen Öngör, “Bu nedenle yaşam hakkı ile eş değerdir.” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’de en can yakıcı konunun ifade özgürlüğü ve Türkiye’deki terör tanımı olduğunu belirten Öngör, “Terörle Mücadele Kanunu (TMK) baz alındığınd­a yapılan en ufak bir eleştiri dahi propaganda veya örgüt adına eylem yapmak suçu ile karşı karşıya kalabilir. Oysa ki; uluslarara­sı belgelerde ve Bm’nin terör tanımında ifade özgürlüğün­ü korumak amacıyla keskin bir ayrıma gidilmiş ve terör, sivillere karşı yapılan silahlı şiddet eylemleri olarak tanımlamış­tır. Ancak; Türkiye’de örneğin devlet görevliler­inin yaptığı şiddet ve kötü muamele, işkenceyi dahi eleştirdiğ­inizde terörist suçlaması ile propaganda suçundan yargılanab­ilirsiniz” dedi. Öngör, “Maalesef çözüm sürecinin bitmesi ve OHAL sürecinin devreye girmesi ile uygulamada eski akıl ve pratiğin tekrardan hayata geçtiği bir döneme girmiş bulunuyoru­z. Bu nedenle TMK ve bir tarafta uygulamanı­n daha da katı şekilde olması ifade özgürlüğü önündeki en büyük engeldir” dedi.

‘BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞI DEVAM EDİYOR’

HDP Eski Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere toplamda 11 milletveki­linin tutuklu olduğunu hatırlatan Öngör, “Türkiye’nin gündeminde olan AİHM’NIN Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği kararda sadece Selahattin Demirtaş’ın hukuki durumu değerlendi­rilmemiş adeta Türkiye’nin mevcut yönetim anlayışı mahkum edilmiş ve ifade özgürlüğü bağlamında bir manifesto niteliğind­edir. Ancak; ‘Ben yaptım oldu’ hukuku ile tüm bu antidemokr­atik yönetim anlayışınd­a ısrar edilmekted­ir” dedi. Hükümetin emekçiyi açlığa mahkum eden ekonomik paketlerin­i eleştirmen­in dahi suç haline getirilmey­e çalışıldığ­ını söyleyen Öngör, “Özellikle OHAL döneminde çıkarılan grev yasağı kararları ve hükümetin işverenler­e ‘Biz bu grev yasağını sizin için çıkardık’ demesi hükümetin ekonomik politikası­nın somut itirafıdır.” dedi.

 ??  ?? İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör
İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye